CONFERINȚA INTERNAȚIONALĂ „DEZVOLTAREA REZILIENȚEI PRIN PARTENERIATE”
Stimați prieteni și colegi,
Suntem încântați să reflectăm asupra succesului Conferinței Internaționale „Dezvoltarea rezilienței prin parteneriate„. A fost o zi plină de discuții pătrunzătoare, conversații captivante și perspective extrem de valoroase.
Organizată de Centrul de Informare și Documentare privind NATO în cadrul proiectului anual „NATO DAYS”, împreună cu Oficiul de legătură NATO în Republica Moldova, Ministerul Apărării al Republicii Moldova, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova și Ambasada RP w Kiszyniowie / Ambasada Republicii Polone la Chișinău, conferința noastră recentă a fost un succes extraordinar.
Iată o scurtă recapitulare a punctelor cheie de pe agenda noastră:
A început cu un discurs din partea domnului Artur Mija, Secretar General al Guvernului, Cancelaria de Stat, care a dat tonul zilei cu perspective vitale în ceea ce privește reziliența națională și comunicarea strategică.
Urmată de o prezentare video a lui David Van Weel, secretar general adjunct pentru provocări de securitate emergente, sediul NATO.
În cadrul discuției noastre la nivel înalt, „Dezvoltarea rezilienței regionale împotriva amenințărilor hibride prin intermediul parteneriatelor”, unde experții au discutat despre provocările din Europa de Est și despre necesitatea unor parteneriate puternice pentru a stimula reziliența națională, au fost prezenți:
– Iulian Groza, Director Executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE)
– E.S. Ambasadorul Cosmin Dinescu, Șeful Misiunii de Parteneriat a Uniunii Europene în Republica Moldova – Valeriu Mija, Secretar de Stat, Ministerul Apărării
– Adrian-Ion Duță, Centrul Euro-Atlantic de Reziliență
– Alexandru Musteață, Director al Serviciului de Informații și Securitate
– Stela Leucă, Secretar de Stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene
Fireside Chat-ul cu Stanislav Secrieru, Consilier pe probleme de securitate națională, Administrația Prezidențială, și Michaela Šimáková, Șefa Biroului de Legătură NATO în Republica Moldova, a reprezentat o conversație inspirată despre procesul de reformă în curs și nu numai.
Discuția noastră de grup pe tema „Consolidarea securității energetice și pericolul campaniei de dezinformare” a inclus informații de la:
– Sergiu Tofilat, Analist de securitate în domeniul politicii energetice
– Victor Parlicov, Ministrul Energiei – Dominik P. Jankowski, Consilier politic, Biroul Secretarului General, Cartierul General al NATO
– Ana Revenco, Director, Centrul pentru comunicare strategică și prevenirea dezinformării
– Ana Racu, Șefă Adjunctă a Comisiei pentru Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică a Parlamentului European
Ion Tăbârță, directorul executiv al IDC on NATO, a împărtășit principalele concluzii ale discuțiilor din cadrul panelurilor.
Sesiunea de informare privind programul NATO Știință pentru pace și securitate, condusă de Eleonora Colonna, coordonatoare de proiect, Știință pentru Pace și Securitate, Cartierul General al NATO și Ettore Marchesoni, Ofițer de Program, Știință pentru Pace și Securitate, Cartierul General al NATO, a explorat rolul cercetării științifice și al tehnologiei în susținerea obiectivelor NATO.
Experții moldoveni, de asemenea, și-au împărtășit experiențele și contribuțiile, prin prezenta adresăm mulțumiri speciale domnului Dr. Veaceslav Sprîncean și întregii comunități academice.
Mulțumim din suflet tuturor distinșilor noștri vorbitori, moderatori și participanți pentru că au făcut din acest eveniment un succes răsunător.
Aceste discuții au deschis calea către parteneriate mai puternice, reziliență și securitate comună. Așteptăm cu nerăbdare să continuăm aceste conversații vitale și să ne consolidăm eforturile de colaborare pentru a asigura stabilitatea, securitatea și prosperitatea.