Pastila #9 De ce dezinformarea este o amenințare în adresa securității?

13 septembrie 2022

Comments are off for this post.
Pastila #9 De ce dezinformarea este o amenințare în adresa securității?

În zilele noastre, informația devine una dintre resursele cheie care influențează funcționarea vieții economice, sociale și culturale a națiunilor moderne. Informațiile au, de asemenea, un impact din ce în ce mai mare asupra securității naționale a statelor. Dezvoltarea tehnologiei, internetului , universalitatea dispozitivelor de acces, rețelelor sociale, fac din informație un factor cheie care determină cunoașterea, puterea și, important, securitatea cetățenilor, a organizațiilor și a țărilor întregi.

Plus, perioada actuală este adesea descrisă ca fiind epoca știrilor false cu dezinformare, generate intenționat sau neintenționat, dar care se răspândește rapid. În prezent, există prea multe informații incomplete, informații înșelătoare și, cel mai important, prea multe informații (infodemie) care sunt înșelătoare și duc la haos informațional. Acest haos informațional are drept scop influențarea comportamentului uman, formarea opiniilor greșite dar și să ducă la destabilizare.
Majoritatea amenințărilor la adresa securității noastre sunt legate de securitatea informațiilor, ceea ce duce la o transformare semnificativă a sistemelor naționale de securitate. O astfel de amenințare este dezinformarea, care este folosită din ce în ce mai mult în mod intenționat.

Dezinformarea, miturile și știrile false proliferează în întreaga lume, cu consecințe potențial dăunătoare pentru siguranța publică, sănătate și comunicații eficiente.

Dezinformarea este o astfel de modalitate de a furniza informații – adevărate sau false, pentru a induce în eroare în mod deliberat un grup selectat de destinatari și a-i convinge să se comporte în conformitate cu așteptările asumate. Dezinformarea este, prin urmare, o înșelăciune intenționată, cu cele mai grave consecințe pentru societăți în timpul situațiilor de criză.
Dezinformarea a fost folosită de mult timp pentru a eroda încrederea în autoritățile statului, pentru a crea tulburări sociale și pentru a obstrucționa obiectivele statale și sociale legate, de exemplu, de problema securității, diverse conflicte, refugiaților sau a unei pandemii.
De exemplu Dezinformarea în timpul unei crize de sănătate publică este deosebit de periculoasă. Una dintre cele mai grave provocări este că capacitatea de a se apăra împotriva efectelor negative ale unei pandemii depinde în mare măsură de starea de spirit, atitudinile și comportamentul comunităților civile, care depind în mare măsură de eficacitatea apărării împotriva dezinformării. Trebuie amintit faptul că o posibilă lipsă de încredere în politica de informare a autorităților face dificilă sau imposibilă combaterea pandemiei, ceea ce, în consecință, ar încălca securitatea economică și socială și, prin urmare, securitatea națională.
Deci ce face dezinformarea ? Permite, cu un cost minim, manipularea rapidă a percepțiilor prin zvonuri care propagă informație falsă sau parțial falsă , exploatează neîncrederea și întărește prejudecățile unei populații țintă.
Motivele răspândirii dezinformării sunt numeroase și includ obiective politice, de autopromovare și atragerea atenției ca parte a unui model de afaceri. Cei care fac acest lucru, joacă pe emoții, temeri, prejudecăți, exemplul războiului din Ucraina este unul elocvent in acest sens, unde este pe larg promovat sentimentul de frică de extindere a războiului pe teritoriul țării noastre.
Nu toată lumea ce răspândește neadevăruri face acest lucru cu rea intenție. Oamenii bine intenționați circulă, de asemenea, fără critică conținut dubios. Oricare ar fi motivele rezultatul este același: Aceste motive diferite necesită răspunsuri diferite, dar nu ar trebui să pierdem din vedere faptul că, indiferent de intenție, efectul împărtășirii minciunilor este de a dezinforma și de a destabiliza situația.
Strategia Națională a Apărării Republicii Moldova la capitolul riscuri și amenințări menționează propaganda străină drept „una dintre cele mai grave amenințări la adresa valorilor și intereselor naționale, diminuând încrederea societății în instituțiile sistemului național de apărare și capacitatea lor de a proteja teritoriul țării și populația acesteia. Propaganda, în special cea manifestată prin diverse surse de informare (mass-media, rețele sociale etc.), favorizează apariția radicalismului și a acțiunilor extremist-teroriste.”
Astfel, rezultatul dezinformării și a propagandei în țara noastră are un impact negativ asupra securității naționale și celei umane care se caracterizează prin polarizarea societății moldovenești pe diverse criterii, subminarea/ împiedicarea politicilor în domeniul securității și a procesului democratic, prinderea într-o „capcană de securitate” (nu este clar care este direcția si mijloacele de asigurare a securității) , influențarea agendei și procesului decizional ( de ex. împiedicarea participării în misiuni de pacificare, colaborarea cu anumite organizații sau parteneri, implementarea proiectelor de dezvoltare, dezvoltarea capacităților de apărare etc) , diminuarea încrederii în instituțiile statului si nerespectarea regulilor impuse de către acestea ( de ex. perioada pandemică).
Spațiul informațional al R. Moldova abundă în elementele de propagandă și manipulare anti-Vest (cu precădere UE și NATO, SUA) și în defavoarea intereselor naționale. Narativele care circulă în spațiul internațional, dar și cel regional sunt puternic influențate de geopolitică.
Trebuie să ținem cont că cetățeanul are nevoie de o comunicare directă prin explicarea avantajelor anumitor acțiuni întreprinse în domeniul politicii interne, externe, diverselor parteneriate, în caz contrar inimile și mințile cetățenilor Republicii Moldova vor continua să fie influențate de fluxurile informaționale care de cele mai multe ori sunt generate de elemente ale războiului hibrid .
Înțelegem că succesul în atragerea cetățenilor depinde de voința politică și maturitatea clasei politice de la Chișinău în abordarea unei viziuni de securitate și apărare unitare a Republicii Moldova care să reiasă din interesele naționale primordiale de asigurarea suveranității, integrității și dezvoltării țării.

http://https://youtu.be/WZprvKB59Mk