Pastila de securitate #16. Care sunt simbolurile naționale cu referire la securitate și apărare?

14 octombrie 2022

Comments are off for this post.
Pastila de securitate #16. Care sunt simbolurile naționale cu referire la securitate și apărare?

Simbolurile reprezintă niște exprimări ale spiritului, trezite de manifestări materiale concrete, care definesc întruchipările individuale sau colective ale ideii de patrie. Din multitudinea de simboluri existente în spațiu și timp, importanța primordială o dețin simbolurile național-statale. Ele constituie grupul de embleme cu cel mai pronunţat impact social. Ele ating mai multe domenii: social, politic, de securitate, juridic, cultural etc., exprimând anumite realităţi istorice, specifice epocilor în care au apărut şi funcţionează.
Republica Moldova după declararea independenței la 27 august 1991 a adaptat și simbolurile sale național-statale:

1. Simboluri majore ale suveranității și independenței: Drapelul de Stat, Stema de stat și Imnul de Stat.
2. simbolurile naţionale secundare: sigiliul de stat, culorile naţionale, drapelul civil, pavilionul naţional, drapelul de război, drapelul de luptă
3. simbolurile naţionale complementare: semnele monedei naţionale, abrevierile oficiale ale denumirii statului etc.

Drapelul naţional al Republicii Moldova îl constituie tricolorul care invocă originile româneşti, apartenenţa la cultura europeană, ataşamentul faţă de idealurile libertăţii şi democraţiei. Oficializarea tricolorului a fost cerută de participanţii la Marea Adunare Naţională din 27 august 1989, iar începând cu anul 2010 această zi este declarată Ziua Drapelului de Stat al Republicii Moldova. Acest simbol major al suveranităţii şi independenţei întruchipează trecutul, prezentul şi viitorul statului nostru, reflectă principiile lui democratice, tradiţia istorică a poporului, egalitatea în drepturi, prietenia etc.
Stema a fost cel de-al doilea simbol de național-statal major care s-a afirmat în Republica Moldova. Dorinţa de a avea o stemă naţională a apărut odată cu cea de a avea drapelul naţional. Având originile cele mai îndepărtate în stema medievală a Ţării Moldovei, Stema de Stat a Republicii Moldova este un simbol oficial major al suveranităţii şi independenţei, al unităţii şi indivizibilității Republicii Moldova.
Imnul de Stat al Republicii Moldova este un simbol al suveranităţii şi independenţei statului.
Imnul de Stat al Republicii Moldova este cântecul „Limba noastră”, versuri de Alexei Mateevici (strofele 1, 2, 5, 8, 12), muzica de Alexandru Cristea, aranjament de Valentin Dânga

Un simbol important al statului, independenței și suveranității, având şi funcţii deosebite nu numai în apărarea intereselor naționale, dar și în educaţia patriotică a cetăţenilor, cultivând sentimentul demnităţii naţionale şi al mândriei pentru Patrie este Armata Naţională a Republicii Moldova.
Armata națională dispune, de asemenea de semne corporative :

Stema Armatei Naționale
Emblema Armatei Naționale
Emblema „Acvila Armatei Naționale”
Drapelul de luptă al Batalionului 22 de menținere a păcii „Căști Albastre” al Armatei Naționale
Ziua Armatei naționale este sărbătorită în fiecare an la 3 septembrie, începând cu anul 1991.
Această zi este un bun prilej pentru a aduce un omagiu celor care au slujit și slujesc Patria, arătând dragoste profundă și devotament dezinteresat Republicii Moldova.

Deși au trecut 31 de ani de la destrămarea Uniunii Sovietice și respectiv nu mai există Armata Sovietică, Republica Moldova este și în continuare vulnerabilă la manipulările conștiinței istorice și menținerea simbolurilor false îndreptate împotriva interesului național.
O parte din cetățenii Republicii Moldova continuă să sărbătorească ziua de 23 februarie. În realitate, aceasta nu este o sărbătoare națională și nici ziua bărbaților. Această sărbătoare a fost dedicată înființării Armatei Roșii și sărbătorită din 1922 în Uniunea Sovietică. Din 1995 este Ziua Apărătorilor Patriei în Rusia, dar și în alte câteva țări din CSI.

Vă reamintim că în acest an, la 8 aprilie Parlamentul Republicii Moldova a interzis folosirea panglicii Sf. Gheorghe în Moldova, precum și a simbolurilor „Z” și „V”, pe care trupele ruse le folosesc în Ucraina.