Pastila de securitate #18. Cum asigurăm securitatea cibernetică?
Securitatea cibernetică este un subiect care-și găsește frecvent calea în discuțiile cotidiene atât la nivel colocvial, cât și la cele mai înalte și profesionale nivele în domeniile politice, economice, militare etc. Apelând la cea mai generală definiție a securității cibernetice, aflăm că securitatea cibernetică ”este combinația persoanelor, proceselor și tehnologiilor care protejează organizațiile, sistemele informatice, rețelele și indivizii de furt sau deteriorarea hardware-ului, software-ului sau a oricăror date de perturbări, abuz sau corupere”.
Trăind în secolul XXI, într-o perioadă în care majoritatea datelor sensibile sunt păstrate în baze de date digitale, putem observa de ce este pus un accent atât de mare pe securitatea cibernetică și de ce experții în acest domeniu sunt „vânați„ atât de corporații private, cât și de organizații de stat. Însă securitatea cibernetică nu este importantă doar la cel mai înalt nivel, în relație cu cele mai importante și sensibile date. Datele personale a oricărei persoane sunt supuse riscului tot mai frecvent și după cum cunoaștem urmare scandalurilor și proceselor recente, sunt vândute de marele rețele sociale atât companiilor ce fac reclame, cât și unor organizații guvernamentale, pentru a monitoriza activitatea online a cetățenilor lumii.
Spre marele noroc al nostru, nu este dificil deloc să-ți protejezi datele personale și să-ți asiguri propria securitate cibernetică. Este necesar să dedici doar câteva minute procesului de securizare pentru a avea o viață mai sigură pe internet. Cele mai simple și efective metode de a-ți asigura propria securitate cibernetică, care sunt ignorate de majoritatea populației sunt:
1. Folosirea unui software antivirus
Probabil cea mai simplă și bine-cunoscută metodă de a ne asigura securitatea cibernetică este folosirea unui antivirus. Deși majoritatea sistemelor de operare mari cum ar fi Windows sau Mac OS X au anumite măsuri antivirus integrate, un antivirus dedicat al unei companii specializate în domeniul securității cibernetice poate oferi mai multe măsuri protective în cazul unui atac cibernetic, sau verificări mai minuțioase pentru a preveni atacuri viitoare. Există multe tipuri de software antivirus atât gratis, cât și contra-cost. Deși cel contra-cost poate avea mai multe dotări, acest fapt nu-l face pe cel gratis un produs rău, și software-ul antivirus trebuie ales în baza necesităților și posibilităților individuale.
2. Pornirea Firewall-urilor
Firewall-ul este o tehnologie ce filtrează, criptează sau intermediază traficul între diferite domenii de securitate pe baza unor reguli predefinite. Acesta poate fi atât digital (software), cât și fizic (hardware, la un router de internet) și trebuie să fie pornit pentru protejarea datelor personale sau ale companiilor.
3. Folosirea parolelor complexe, sigure și unice pentru fiecare cont
Majoritatea persoanelor își pun în pericol propria securitate cibernetică pentru că folosesc aceiași parolă simplă pentru toate conturile asociate cu persoana lor. Acest lucru poate fi ușor prevenit prin folosirea unui manager de parole securizat și de încredere (ex. LastPass, NordPass etc.) pentru a stoca diferite parole complexe pentru fiecare cont online sau folosirea unor faze cu caractere similare ce înlocuiesc literele pe post de parole pentru că sunt mai ușor de memorizat ca parolele simple (Acatthatlovesdogs -> Ac@tth@tl0v3sd0gs).
4. Crearea copiilor de rezervă a datelor și fișierelor Dvs.
Orice se poate întâmpla cu datele Dvs. mai sensibile, hard drive-ul se poate defecta, puteți pierde laptop-ul sau hard drive-ul cu datele sensibile, puteți cădea pradă hackerilor într-o schemă ransomware, în care datele personale ar putea fi criptate și ar putea fi cerută o sumă mare de bani pentru decriptarea lor (unul din cele mai faimoase exemple fiind cazul cu virusul Troian CryptoLocker, în care datele personale a multor dispozitive au fost criptate cu scopul extorcării banilor de la persoanele afectate). De aceea este mereu bine să-ți salvezi datele și fișierele mai sensibile periodic cu ajutorul unui serviciu Cloud sau pe un dispozitiv de stocare extern (stick USB, hard drive extern etc.).
5. Adăugarea unui sistem de autentificarea cu doi factori
Adăugarea a unui al doilea factor la procesul de autentificare îi sporește enorm securitatea. Pe lângă un username și o parolă, într-un astfel de obiect este necesar o doua confirmare, prin intermediul unui obiect fizic (card de credit, cod de pe telefonul mobil etc.) sau o verificare biometrică (amprentă digitală, recunoaștere facială sau vocală etc.).
6. Gândiți-vă de două ori înainte de a posta ceva pe rețelele sociale
Câteodată cel mai bun răspuns este cel mai simplu. Multă lume postează numeroase aspecte din viețile lor personale pe rețelele sociale și, conștient sau nu, pot posta ceva compromițător propriei securități cibernetice. Cu toate că rețelele sociale au devenit o parte extrem de importantă a vieții noastre, nu trebuie să uităm că rețelele sociale au fost create cu intenția de a fi doar un instrument și nu mai mult. Dacă nu ții minte parola, la majoritatea conturilor poți alege să răspunzi la întrebări de securitate, cum ar fi “Care este numele animalului tău preferat de companie?” sau “În ce oraș sau întâlni pentru prima dată părinții tăi?”. Din neatenție multe persoane ajung să divulge răspunsul acestor întrebări în postările de pe rețelele sociale.
Fiecare din noi aude despre securitatea cibernetică aproape zilnic și o mare majoritate din persoane consideră că acest subiect este unul relevant doar la cele mai înalte și profesionale nivele, însă securitatea cibernetică este ceva care ne vizează pe noi toți, într-un mediu în care datele noastre personale și activitatea noastră online au devenit mai importante ca oricând pentru companii private și organizații guvernamentale. Asigurarea propriei securități cibernetice nu este ceva dificil și o activitate care necesită mult timp, însă majoritatea persoanelor nu conștientizează importanța beneficiilor individuale pe care le oferă.