PRACTICI DE COTRACARARE A DEZINFORMĂRII ÎN STATELE NATO: LECȚII PENTRU REPUBLICA MOLDOVA. Webinar

2 septembrie 2022

Comments are off for this post.
PRACTICI DE COTRACARARE A DEZINFORMĂRII ÎN STATELE NATO: LECȚII PENTRU REPUBLICA MOLDOVA. Webinar

Astăzi, 5 iulie în format hibrid a fost organizat webinarul PRACTICI DE COTRACARARE A DEZINFORMĂRII ÎN STATELE NATO: LECȚII PENTRU REPUBLICA MOLDOVA.

În mesajul de salut Kestutis KUDZMANAS, Ambasador al Republicii Lituania în Republica Moldova a menționat despre efectele negative ale propagandei și a apreciat eforturile CID NATO de contracarare a dezinformării și consolidarea culturii de securitate. Un rol important în contracararea dezinformării îi revine creșterea rezilienței față de dezinformare.

Speakerii din cadrul evenimentului:

▪️Tomas CEPONIS, specialist principal, Grupul de Răspuns la Amenințări Hibride, Ministerul Apărării Naționale a Lituanieia menționat că lupta contra dezinformării în Lituania a început în momentul aderării la NATO, acest proces fiind însoțit de pregătirea spațiului informațional, care mai ales în anii 2007-2009 era un mediu pentru propaganda rusă.

Măsurile ce trebuie luate în lupta contra dezinformării:

1. Crearea unei societăți care să înțeleagă ce înseamnă război informațional și propagandă.
2.Educația nu doar a militarii pentru a identifica propaganda. Este necesară educarea fiecărui cetățean, inclusiv copiilor trebuie să le fie explicat pericolul care este reprezentat de dezinformare.
3. Adoptarea unor legi funcționale contra dezinformării.
4. Crearea narativelor proprii în care să fie foarte clar explicat – ”Cine suntem și unde ne ducem, ce ne dorim”. În realizarea acestei măsuri un rol important are cooperarea dintre instituțiile statului și jurnaliști, care adeseori din necunoaștere distribui fake news.

Se preconizează că în curând China va deveni o amenințare pentru spațiul informațional european și UE și NATO au conștientizat că trebui să-l protejeze.

Măsurile luate de Lituania în lupta contra dezinformării.
Din păcate Lituania nu a reuși să-și atingă toate scopurile în contracararea dezinformării. Problemele din cadrul NATO sunt diferite pentru fiecare stat, Lituania și alte state din Europa de Est nu au reușit să convingă liderii statelor NATO cu mult înainte de 24 februarie că Rusia reprezintă o amenințare.

Recomandări
Este foarte importantă comunicarea permanentă dintre autorități și populație prin care să le fie explicată oamenilor poziția autorităților. După 24 februarie, Comunicarea strategică în Lituania a pus accent pe necesitatea de a proteja țara în contextul actualelor amenințări.

▪️Alina COCA, Șef Adjunct Operațiuni Media, Oficiul de Presă a NATO

Asociat războiului din Ucraina, în spațiul informațional cu referire la NATO circulă 3 principale narative false
1. NATO este un actor agresiv și acțiunile statelor membre au condus la izbucnirea acestui război.
2. NATO reprezintă o amenințare pentru Rusia.
3. Ucraina este un stat care nu trebuie să existe.
Aceste narative fac apel la emoții și generează lipsa încrederii populației.

Măsuri luate de NATO împotriva dezinformării.

Măsurile luate de NATO au la bază 3 principii:
1. Înțelegere.
2. Angajare – acțiune
3. Cooperare/ coordonare în primul rând în cadrul NATO
Aplicarea acestor principii se realizează prin colaborarea strânsă cu autoritățile naționale, deoarece instituțiile naționale au un rol primordial. De asemenea, un rol important are cooperarea cu UE și cu state partenere. Oficiul de Presă a NATO monitorizează situația, este vigilent la ce se întâmplă. Pentru realizarea acestor obiective sunt menținute relații constante cu media internațională pentru a avea acces la sursa primară, sunt verificate sursele pentru a identifica care este de încredere
Oficiul de Presă a NATO este implicat într-un proces de comunicarea activă , în cadrul căreia/ componenta medie este una majoră. Pentru Summit-ul NATO de la Madrid au fost solicitate 3000 de cereri de acreditare, dintre care au fost acceptați 2000, fiind cel mai cel mai mare centru de presa creat vreodată, ceea ce confirmă ipoteza conform căreia NATO se bucură de atenție sporită la moment.

Recomandări:
1. Conștientizarea existenței problemei dezinformării și a vulnerabilităților, soluționarea căreia depinde de o comunicarea continuă și consecventă. La acest proces trebuie să participe toate instituțiile statului, șă existe disponibilitate și să fie facilitat accesul la informația directă
2. Educarea populației și conștientizarea dreptului la informare corectă.
3. Mesaje mai scurte și ușor de înțeles pentru populație

▪️Valeriu PAȘA, Președinte a Comunității Watch Dog Community

NATO nu este un exemplu de contracarare a propagandei în spațiul ex-sovietic, promovarea imaginii pozitive a NATO inclusiv în Republica Moldova nu a reușit să-și atingă obiective. Un exemplu ar fi Statele Baltice (Letonia, Lituania, Estonia) care au recurs la folosirea instrumentelor digitale și lucru cu minoritățile pentru a contracara dezinformarea sau a Cehia care dispune de structuri pentru a lucra cu ONG și instituții. Reziliența contra propagandei ruse în aceste țări este una destul de mare. Exemple în contracararea dezinformării mai pot fi Finlanda, Suedia și Marea Britanie.
Republica Moldova nu are un sistem de lucru contra propagandei, nivelul de înțelegere a problemei la nivel de mass-media. Jurnaliștii realizează emisiuni, dar acestea nu sunt permanente, lucru care nu este suficient pentru a educa spectatorii contra dezinformării. De asemenea se remarcă lipsa specializării jurnaliștilor în acest domeniu.

Recomandări:
Necesitatea consensului la nivel de mass-media referitor la problemele existente fiind necesare instituții responsabile de comunicarea strategică.

▪️Aleksandrs HOLMANOVS, Colonel, atașat militar în Ucraina, Bielorusia, Moldova, Ambasada Republicii Letonia în Ucraina.

A expus experiența Letoniei în lupta contra dezinformării menționând că încă în 2019 au fost închise 9 canale de televiziune. În Letonia există documente care reglementează problema dezinformării. Se respectă libertatea de informație, dar dacă sursa mass-media provoacă la acțiuni violente sau conflicte, acesta este un motiv întemeiat pentru a închide canalul de știri.

Recomandări:
Lucru cu mass-media pe diverse categorii
Monitorizarea informațiilor din presă
Crearea instituții speciale pentru a contracara propaganda

La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene a Republicii Moldova, Consiliul Suprem de Securitate, Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne, mediul academic și membrii Plarforma Societății Civile în sectorul de securitate și apărare.

‼️Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului ”Consolidarea rezistenței la dezinformare în domeniul securității de către societatea civilă” cu sprijinul Ambasadei Republicii Lituania în Republica Moldova și Cooperarea Lituaniană pentru Dezvoltare.

Evenimentul integral poate fi vizualizat aici: https://www.youtube.com/watch?v=nXtwnRiljAk&ab_channel=CIDNATO

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 291522562_1491209707998119_8850916445018138245_n
  • 291705487_1067209823927427_8522513347138459666_n
  • thumbnail