Summit -ul NATO 2022

27 iunie 2022

Comments are off for this post.
Summit -ul  NATO 2022

Liderii NATO se vor întruni la Madrid, Spania, pentru a discuta problemele cu care se confruntă Alianța. Summitul de la Madrid va stabili direcția strategică a NATO pentru următorul deceniu și nu numai, asigurându-se că Alianța va continua să se adapteze la o lume în continuă schimbare și să mențină siguranța oamenilor.

Despre Summit
• Cine: Șefi de stat și de Guvern din țările membre NATO și cele partenere
• Ce: Se vor întâlni pentru a discuta despre amenintarile și preocupările de securitate din prezent și cele din viitor dar și pentru a aproba un nou concept strategic NATO
• Unde: La Madrid, Spania
• Când: 28-30 Iunie 2022
• De ce: Pentru a ne asigura că NATO continuă să-și îndeplinească scopul principal și cea mai mare responsabilitate: asigurarea apărării colective pentru țările sale membre și menținerea în siguranță a unui miliard de oameni.

Agenda evenimentului
Cum a afectat invazia brutală și neprovocată a Federației Rusia în Ucraina și noua realitate a securității din Europa, abordarea NATO în materie de descurajare și apărare?
Ce face Alianța pentru a aborda alte provocări, cum ar fi influența și asertivitatea crescândă a Chinei sau consecințele schimbărilor climatice în materie de securitate?
Ce se va include în următorul Concept Strategic al NATO, planul pentru o adaptare în perspectivă a Alianței la o lume mai competitivă în care puterile autoritare încearcă să respingă ordinea internațională bazată pe reguli?
Acestea sunt doar câteva dintre întrebările pe care liderii NATO le vor discuta în timpul Summitului de la Madrid.

Conceptul strategic pentru 2022
La Summit-ul de la Madrid, NATO va adopta un nou concept strategic.
Acest document cheie reafirmă valorile, scopul și sarcinile NATO. El oferă o evaluare colectivă a provocărilor de securitate cu care se confruntă Alianța și accentuează sarcinile politice și militare pe care NATO va trebui să le pună la punct pentru a le rezolva.
Conceptul Strategic este rezultatul consultărilor interne dintre Aliați și al angajamentului extern cu partenerii, alte organizații internaționale, comunități de experți, organizații de tineret, societatea civilă și sectorul privat.

Forumul public al NATO
Pe lângă Summit-ul de la Madrid, un Forum Public reunește stakeholderii dincolo de comunitatea tradițională de securitate și apărare într-o discuție despre viitorul Alianței.
Găzduit de patru organizații ale societății civile – Institutul Regal Elcano, Fondul German Marshall, Conferința de Securitate de la München și Consiliul Atlantic – Forumul Public include experți și factori de decizie din întreaga lume pentru a adăuga perspective suplimentare la Summit.
Evenimentul este deschis pentru audiența publicului online din întreaga lume, care se va putea alătura discuțiilor interactive. De asemenea, acesta va fi transmis în direct pe YouTube NATO.

Pe agenda evenimentul
Summit-ul de la Madrid, 29-30 iunie

INTRODUCERE: O NOUĂ REALITATE DE SECURITATE – O ALIANȚĂ UNITĂ
Liderii NATO se întâlnesc la Madrid într-un moment crucial pentru securitatea noastră. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a spulberat pacea în Europa, a provocat crize energetice și alimentare de amploare și a zdruncinat ordinea internațională bazată pe reguli. Răspunsul NATO a fost rapid și unit.
Mai mult ca oricând, NATO este o platformă indispensabilă pentru consultările transatlantice și cooperarea în domeniul securității și apărării. La Summit-ul de la Madrid, Aliații vor continua să se adapteze, să ia decizii pentru a menține NATO puternică și pregătită într-o lume mai periculoasă. Șefii de stat și de Guvern vor conveni să consolideze apărarea și să sprijine Ucraina pe termen lung. Ei vor conveni asupra Conceptului Strategic 2022, care va fi o foaie de parcurs pentru Alianță în anii următori. Aliații vor stimula, de asemenea, cooperarea cu partenerii, vor spori reziliența și vor spori avantajul tehnologic al NATO – toate acestea fiind susținute de investițiile necesare în apărarea noastră colectivă.

I. Consolidarea descurajării și apărării pe termen lung a NATO

NATO este o Alianță defensivă. Ca răspuns la noua realitate a securității, Alianța și-a consolidat capacitatea de a proteja și apăra fiecare centimetru de teritoriul Aliat. În prezent, peste 40.000 de militari sunt sub comanda directă a NATO, sprijiniți de mijloace aeriene și navale. NATO a dublat numărul grupurilor de luptă la opt, extinzându-se de la Marea Baltică în nord și până la Marea Neagră în sud.

Apărare colectivă – Articolul 5
Descurajare și apărare
Prezența militară a NATO în estul Alianței
Forța de răspuns a NATO

La Summit, liderii NATO vor consolida în mod semnificativ poziția Alianței pe termen lung, cu mai multă prezență, capacități și pregătire. Asigurarea că NATO rămâne aptă pentru viitor va necesita resurse adecvate și investiții continuu în apărare.

II. Susținerea sprijinului pentru Ucraina

Aliații oferă sprijin militar și financiar puternic pentru a ajuta Ucraina să-și mențină dreptul la autoapărare, așa cum este consacrat în Carta Națiunilor Unite. Aceasta se bazează pe ani de pregătire și asistență NATO de la anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia în 2014. De la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, Aliații au intensificat în mod semnificativ asistență suplimentară letală și neletală în valoare de miliarde de euro pentru a ajuta Ucraina să prevaleze. La Summit, Șefii de Stat și de Guvern aliați se vor întâlni cu Ucraina și vor conveni să intensifice și să susțină sprijinul NATO pe termen mai lung.

III. Lansarea conceptului strategic 2022 al NATO

Conceptele strategice echipează Alianța să răspundă provocărilor actuale de securitate și să-și ghideze dezvoltarea politică și militară, astfel încât să fie pregătită în mod egal pentru a face față provocărilor de mâine. În afară de tratatul fondator al NATO, acestea sunt cele mai importante documente ale Alianței, care servesc drept model pentru adaptări viitoare. La Madrid, liderii vor susține un nou concept strategic, care va evalua mediul nostru de securitate schimbat și va reafirma valorile, scopul și sarcinile NATO. Acesta va stabili pozițiile comune ale NATO, inclusiv în ceea ce privește Rusia și provocările emergente și, pentru prima dată, se va adresa și Chinei.

IV. Consolidarea parteneriatelor și menținerea politicii Ușilor Deschise

Într-o eră a competiției strategice, în timp ce regimurile autoritare contestă principiile de bază pentru securitatea noastră, Alianța trebuie să lucreze și mai strâns cu țări și organizații care au aceleași opinii. Parteneriatul NATO cu Uniunea Europeană a atins cote fără precedent. Finlanda și Suedia au luat decizii istorice de aderare la NATO, demonstrând importanța politicii Ușii Deschise. La Summit, NATO va intensifica și mai mult sprijinul acordat Georgiei și altor parteneri pentru a-și consolida capacitățile și a le întări rezistența. Liderii partenerilor noștri din Asia-Pacific Australia, Japonia, Republica Coreea și Noua Zeelandă participă pentru prima dată la un summit NATO.

V. Adaptarea la amenințări și provocări din orice direcție

Summitul de la Madrid este o etapă importantă în adaptarea continuă a NATO pentru a aborda amenințările și provocările din orice direcție. Acestea includ terorismul, atacurile cibernetice, politicile coercitive ale Chinei, tehnologiile perturbatoare și impactul schimbărilor climatice asupra securității. O abordare amplă a securității include, de asemenea, un accent puternic pe reziliență – prima linie de apărare a NATO

VI. Unitatea transatlantică și solidaritatea Alianței

NATO este o alianță succes în istorie. Legătura transatlantică dintre Europa și America de Nord ne asigură libertatea și securitatea de peste 70 de ani. Astăzi, când ne confruntăm cu cea mai gravă situație de securitate din ultimele decenii, Alianța face față provocării cu unitate și hotărâre. Deciziile pe care liderii le iau la Madrid vor asigura că NATO continuă să mențină pacea, să prevină conflictele și să ne protejeze popoarele și valorile.