Analiza comparativă a opțiunilor de asigurare a securității naționale a R. Moldova în contextul agresiunii ruse în Ucraina

27 February 2015

Comments are off for this post.
Analiza comparativă a opțiunilor de asigurare a securității naționale a R. Moldova în contextul agresiunii ruse în Ucraina
Pe data de 20 ianuarie, Asociația pentru Politica Externă (APE), în parteneriat cu Centrul de Informare și Documentare NATO din Moldova (CID NATO) a organizat o masă rotundă dedicată analizei comparative a opțiunilor de asigurare a securității naționale a R. Moldova în contextul agresiunii ruse în Ucraina. La eveniment au fost invitați să participe experți în domeniul securității, reprezentanți ai societății civile și ai mediului academic, ai autorităților centrale, comunității diplomatice, precum și jurnaliști și reprezentanți ai mass-media.
 În cadrul evenimentului au fost prezentate și discutate trei studii elaborate la comanda Asociației pentru Politica Externă cu suportul și Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei, Fundaţiei Est-Europeane, din resursele acordate de Guvernul Suediei alocate prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională:
Primul din lista de studii a fost prezentat de către Dumitru Mânzărari, expert pe subiecte de securitate, care a oferit spre dezbateri o cercetare la tema ”Tehnologii de Conflict în Spațiul Post-Sovietic: Pericolele Agresiunii Indirecte Străine în Moldova și Potențialele Răspunsuri”. În prezentarea sa, dl Mânzărari la pericolele determinate de anexarea Crimeii de către Rusia și instigarea ulterioară a unei rebeliuni armate în Donbas. În opinia domniei sale, ușurința cu care aceste eveniemente s-au desfășurat în Ucraina impune luarea în calcul a posibilității expunerii Republicii Moldova la unele riscuri și pericole similare. Pe parcursul expunerii sale, dl Mânzărari a indentificat o serie de precondiții ar putea facilita repetarea scenariului uncrainean în Republica Moldova; printrea acestea se numără instabilitatea situației social-politice din țară, tensiunile dintre centru și regiuni, tensiunile interetnice, lipsa de coeziune politică la nivelul conducerii RM, corupția, inegalitatea economică, precum și lipsa unei poziții clare a guvernării R. Moldova și a partenerilor occidentali.
În continuare, al doilea studiu s-a referit la”Criza din Ucraina și impactul ei asupra sistemului de securitate al Republicii Moldova”, fiind prezentat chiar de către autor – Corneliu Ciurea, Director de Programe la IDIS Viitorul. Subiectul principal abordat în cadrul expunerii a ținut de dilema neutralității și eventualitatea aderării Republicii Moldova la NATO. Autorul a evidențiat de asemenea modul în care agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei influențează această dezbatere, ideea neutralității pierzîndu-și din ce în ce mai mult din relevanță, ba chiar devenind un concept învechit, și prin aceasta – peiculos în situația în care Rusia nu respectă regulile recunoscute jocului pe arena internațională. Cu toate acestea autorul consideră că neutralitatea rămîne în continuare indispensabilă din perspectiva Republicii Moldova pentru că, opinează dl Ciurea, o altă orientare ar multiplica amenințărle și riscurile cu care se confruntă țara noastră.
Ultimul studiu prezentat în cadrul mesei rotunde din 20 ianuarie a fost”Analiza comparativă a opțiunilor de asigurare a securității naționale a Republicii Moldova în contextul agresiunii ruse în Ucraina” al cărui autor este Mihai Popșoi, Expert asociat APE. În cadrul expunerii, dl Popșoi a propus o analiză comparativă a patru opțiuni alternative status quo-ului existent: “1) aderarea la NATO; 2) aderarea la Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), girată de Rusia; 3) aderarea la UE și PSAC (Politica de Securitate și Apărare Comună); 4) crearea unui nou mecanism regional de cooperare în domeniul apărării. Vom sugera următorul set de criterii pentru evaluarea opțiunilor propuse: a) gradul de securitate; b) costuri; c)fezabilitatea tehnică și administrativă; și d) fezabilitatea socială și politică.”
Evenimentul a avut ca scop lansarea unor discuții competente cu privire la necesitatea analizării diverselor opțiuni de asigurare a securității și fortificării sistemului de securitate în Republica MoldovaCele trei prezentări au fost însoțite de o serie de dezbateri în cadrul cărora cei prezenți au avut posibilitatea să discute punctele de vedere expuse de autori.
Textele acestor studii sunt disponibile pe situl Asociatiei pentru Politică Externă.