#1 Dialog cu experți: Securitatea națională pe timp de pandemie

22 aprilie 2020

Comments are off for this post.
#1 Dialog cu experți: Securitatea națională pe timp de pandemie

CID NATO lansează o serie de dialoguri cu experți naționali și internaționali din domeniul securității ca să analizăm cum pandemia influențează securitatea umană, societatea, politicul, leadershipul, buna guvernare, relațiile internaționale și ce impact au aceasta asupra securității naționale per ansamblu.
În primul dialog, îi avem ca vorbitori pe Iulian Chifu, fost consilier prezidențial, director al Centrului pentru Prevenirea Conflictelor și Avertizare Timpurie, și Viorel Cibotaru, fost ministru al Apărării, Directorul Institutului European pentru Studii Politice din Moldova, co-fondator al CID NATO, moderat de Elena Mârzac, director CID NATO.
Pandemia este o amenințare pentru stabilitatea internațională. Drept urmare, pe lângă consecințele dramatice pentru cei cu sănătatea afectată, pandemia crează o serie de probleme sociale, economice și politice.

La nivel internațional experții constată că:
– Statele sunt în primul rând responsabile pentru gestionarea crizelor, iar rolul instituțiilor internaționale e în a sprijini aceste eforturi.
– Capacitatea de răspuns este strâns legată de puterea economică a țărilor. În aceste zile, prețul petrolului are o influență majoră asupra securității economice a marilor puteri.
– Securitatea națională,politicile guvernului și prioritățile economice trebuie sa se adapteze holistic la noul peisaj regional și internațional de amenințări complexe pentru securitatea națională.
– Criza a evidențiat vulnerabilitățile statelor și accentuează amenințările existente.
– Criză se va răsfrânge puternic asupra politicienilor care încearcă să profite și să capitalizeze politic dacă discursul lor nu e susținut de acțiuni concrete.
La nivel național:
– Capacitatea de răspuns a Republicii Moldova este la un nivel scăzut. Implementarea tardivă a strategiilor care țin de securitate, au rezultat într-un răspuns dispersat și un proces haotic de luare a deciziilor.
– Impactul pandemiei asupra securității va fi resimțit la scară largă mai târziu. Acesta consideră că reziliența ca și concept trebuie construită la nivel național când este un consens, iar credibilitatea autorităților trebuie să stea la bază.
– Un lucru pozitiv remarcat de experți a fost mobilizarea societății în identificarea soluțiilor pentru sistemul educațional din Moldova, însă a fost criticat modul lent de acțiune a Guvernului în acest sens.
– Experții din domeniu trebuie să fie în față ca să explice și să gestioneze, iar politicienii trebuie să facă un pas în spate.
Centrul de Informare şi Documentare privind NATO din Republica Moldova (CID NATO) este o instituție neguvernamentală, care îşi propune să promoveze în beneficiul public valorile și principiile euro-atlantice, să sprijine cooperarea dintre Moldova şi Alianţa Nord Atlantică, să implementeze obiectivele şi activitățile stabilite în cadrul instrumentelor de cooperare Moldova – NATO, precum şi să informeze opinia publică în legătură cu aceste aspecte.

Pentru alte dialoguri cu experții din domeniu care vor fi organizate în următoarele săptămâni urmăriți pagina noastră de Facebook și Youtube.

Sursă poză: Ministerul Apărării