API și CID NATO au constituit rețeaua „Jurnalism în domeniul apărării și securității” și anunță primul primul club de presă

8 septembrie 2020

Comments are off for this post.
API și CID NATO au constituit rețeaua „Jurnalism în domeniul apărării și securității” și anunță primul primul club de presă

În rezultatul unui concurs public, Asociația Presei Independente (API) și Centrul de Informare și Documentare privind NATO (CID NATO) au selectat 10 jurnaliști din mass-media națională și locală/regională care vor fi membri ai rețelei „Jurnalism în domeniul apărării și securității” (JAS). Rețeaua de jurnaliști JAS a fost constituită în cadrul unui program finanțat de Ambasada SUA în Republica Moldova, prin care API și CID NATO își propun să contribuie la consolidarea cunoștințelor membrilor rețelei, astfel încât aceștia să poată expune problemele complexe din domeniile apărării și a securității într-un mod ușor de înțeles pentru publicul larg.
Jurnaliștii selectați vor beneficia de un program de formare profesională (ateliere, cluburi de presă, schimb de experiență, vizită de studiu, concurs de materiale jurnalistice), în cadrul căruia vor cunoaște mai bine provocările la nivel național și internațional în ce privește securitatea și apărarea, dar și tehnicile jurnalistice de relatare a acestor subiecte complexe. Atelierele vor fi conduse de experți naționali și internaționali în domeniul mass-media și securitate.

Iată ce spun câțiva dintre jurnaliștii selectați pentru programul JAS:
Mădălin Necșuțu, corespondent la Chișinău, Balkan Insight (BIRN): “Domeniul securității, apărării și al politicii externe este atât de vast încât niciodată nu poți spune că le știi pe toate. Totul este într-o dinamică perpetuă și lucrurile evoluează de la zi la zi. Posibilitatea unui training cu specialiști în domeniu mă va ajuta cu siguranță să-mi pot dezvolta bagajul de cunoștințe și de a-mi da noi idei de materiale pe viitor.”
Renata Lupăcescu, reporteră și producătoare, TV “Studio-L” din Căușeni: „Domeniul apărării are un caracter dinamic, complex şi multidimensional. În contextul acestei interdependenţe, precum şi al varietăţii ameninţărilor la adresa securităţii şi apărării naţionale, jurnaliștii au nevoie astăzi mai mult ca niciodată de o instruire bună, pentru a nu comite erori în abordarea acestor subiecte.”
Oxana Mititelu, prezentatoare, televiziunea publică Moldova 1: “Atunci când realizez un material despre securitatea naţională, regională, dar şi globală sunt anumite blocaje şi de fiecare dată este nevoie să mă documentez sau să apelez la surse. Astfel, programul îmi va fi foarte util.”
Petru Beregoi, reporter, Realitatea.md: „Am un interes aparte de a cunoaște experiența, legislația, metodele de implementare a normelor și experienței în materie de apărare și securitate în alte state, pentru a-mi fi mai ușor să fac o paralelă în materialele jurnalistice, pe care le realizez la acest subiect, cu situația de la noi din țară.”
Ilie Gulca, redactor, Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova: „Aș vrea să-mi consolidez cunoștințele despre provocările la nivel național și internațional în domeniul securității și apărării. De asemenea, îmi propun să-mi îmbunătățesc tehnicile jurnalistice de relatare a acestor subiecte complexe.”

Lansarea proiectului „Jurnalism în domeniul apărării și securității” va avea loc în cadrul primului Club de presă JAS care se va desfășura în format on-line pe 22 septembrie 2020, cu începere de la ora 16.00. Tema discuției la Clubul de presă este „Impactul COVID-19 asupra securității regionale”. Mai multe detalii despre eveniment vor apărea pe paginile web ale API și CID NATO și pe pagina evenimentului din rețeaua Facebook.

Proiectul „Jurnalism în domeniul apărării și securității” este implementat de Asociaţia Presei Independente (API) în parteneriat cu Centrul de Informare și Documentare privind NATO (CID NATO) şi finanţat de Ambasada SUA în Republica Moldova. Opiniile exprimate în cadrul proiectului aparțin autorilor proiectului și nu corespund neapărat celor ale Ambasadei SUA.