Ce reprezintă Summit-ul NATO?

5 iulie 2016

Comments are off for this post.
Ce reprezintă Summit-ul NATO?

Ce reprezintă Summit-ul NATO?
Summit-urile NATO sunt reuniuni periodice organizate la cel mai înalt nivel între șefi de stat și șefii de guvern din cele 28 de țări membre NATO pentru a evalua și a oferi o noua ghidare strategică Alianței Nord Atlantice. Până în 2016 au fost organizate 26 de Summit-uri NATO, fiecare dintre ele constituind un moment important în procesul de luare a deciziilor în cadrul Alianței. NATO fiind unul din pilonii securității europene, proiectează stabilitate în interiorul Europei și dincolo de granițele sale. Așadar Summit-urile NATO sunt evenimente semnificative pentru statele membre, țările partenere și întreaga comunitatea internațională. Deciziile luate în cadrul Summit-urilor introduc noi politici menite să adapteze Alianța la un nou mediu de securitate, lansează inițiative majore și deschide noi instrumente de cooperare pentru aliați și parteneri.

Summit-ul NATO din Varșovia
Summit-ul din Varșovia poartă o semnificație istorică și simbolică deosebită. În 1955, aici era semnat Pactul din Varșovia, o alianța militară împotriva NATO, iar după șase secole, orașul este gazda Summit-ului NATO. Acest fapt arată cît de mult s-a schimbat lumea și Alianța Nord Atlantică după războiul rece, fiind capabilă să transforme foști dușmani în aliați.
“Summit-ul urmează să fie una din cele mai importante reuniuni în istoria Alianței, pentru că noi ne confruntăm cu schimbări fundamentale în mediul de securitate.”
Jens Stoltenberg, Secretarul General NATO

Summit-ul din Varșovia va fi unul dintre cele mai importante și anticipate reuniuni, deoarece aceasta va semnala tranziția spre o nouă etapă de evoluție. La moment se produce o reevaluare a rolului NATO și în special a celor trei sarcini de bază: apărare colectivă, securitate prin cooperare și de managementul crizelor. Discuțiile din cadrul Summit-ului vor fi afectate de sentimentul că continentul European a neglijat în ultimul deceniu aspectul securității. Așadar putem să ne așteptăm la lansarea unor inițiative care vor consolida posibilitățile de apărare colectivă și vor spori capabilitățile de descurajare. Pe de altă parte, NATO va continua să-și dezvolte și instrumentele de putere soft prin îmbunătățirea mecanismului de gestionare a crizelor și extinderea parteneriatelor externe.
challenges for the nato summit
Începînd cu Summit-ul NATO din Țara Galilor în 2014, două dimensiuni de securitate au reieșit pe prim plan. Prima dimensiune este în “Est” unde Rusia a încălcat dreptul internațional prin anexarea Crimeei și a destabilizat securitatea regională în marea Baltică, Europa de est și Marea Neagră. A doua dimensiune este în “Sud” și este legat de amenințarea din parte Statului Islamic și valul de refugiați rezultat din urma conflictelor regionale din Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Sarcina principală la Summit-ul din Varșovia este de a balansa aceste două dimensiuni și a găsi un răspuns comun atît la provocările din Est cît și din Sud.
“Summit-ul de la Varșovia se conturează a fi unul din cele mai majore eveniment din ultimul timp. Va trebui să intensificăm cooperarea pentru a face față provocărilor atît din Est cît și din Sud.”
Alexander Vershbow, Secretar General Adjunct NATO

Moldova în contextul Summit-ului NATO din Varșovia

Principiul cheie care definește relațiile între Republica Moldova și NATO este statutul de neutralitate. Însă neutralitatea nu trebuie nicidecum văzută prin prisma izolaționismului, în special cînd lumea contemporană cere de la state și instituții internaționale să coopereze cît mai strîns. Cum a menționat Excelența sa James D. Petit la Conferința Internațională “Summit-ul NATO de la Varșovia: Abordarea Noilor Amenințări”.
“Cooperarea cu NATO, mai întâi de toate se bazează pe valori comune, iar Moldova trebuie să demonstreze angajament și o consecutivitate în acțiuni”
E.S. James D. Pettit, Ambasadorul Statelor Unite în Republic of Moldova
Actualul parteneriat Republica Moldova-NATO este construit pe Planul Individual de Acțiuni (IPAP) care prevede pregătirea documentelor strategice pentru reformare sectorului de securitate și apărare și lărgirea colaborării cu structurile Euro-Atlantice pe mai multe domenii atât militar cât și civil. De asemenea Moldova cooperează cu Alianța Nord Atlantică și prin intermediul Parteneriatului pentru Pace (PpP) iar începând cu anul 2014, Moldova contribuie trupe militare pentru misiunea din Kosovo (KFOR). După Summit-ul din Țara Galilor, Moldova a fost una din cele cinci țări care a acceptat pachetul de asistență NATO prin intermediul Inițiativei de Consolidare a Securității și Apărării, beneficiind de expertiza NATO în reformarea sectorului de securitate și modernizarea armatei naționale.
Moldova a fost invitată să participe la Summit-ul NATO din Varșovia care va avea loc pe data de 8-9 Iulie. O delegaţie a Republicii Moldova condusă de ministrul Apărării Anatol Şalaru va participa la reuniunea ţărilor NATO de la Varşovia. Discuțiile din cadrul Summit-ului vor avea o importanță deosebită pentru țara noastră. În primul rând se așteaptă o transformarea a relațiilor NATO-Rusia în urma Summit-ului. Așadar întreaga paradigmă de politică externă bazată pe dihotomia Est-Vest poate căpăta un nou aspect, unde importanța războiului hibrid și a celui informațional va crește considerabil. O altă decizie importantă de care trebui să ținem cont este cum o să se dezvolte parteneriatul între Alianța Nord Atlantică și Uniunea Europeană. Evoluțiile recente din politica europeană precum Brexit-ul, creșterea partidelor euro-sceptice și de extremă dreaptă și dezvoltarea unei strategii Pan-Europene de Securitate va testa legătura Transatlantică. În acest context, Moldova trebuie atent să observe aceste evoluții și să-și adapteze parteneriatele corespunzător situației.
În final, trebuie să acordăm atenție poziției NATO în privința politicii ușilor deschise, în special în Europa de Est. Deși nu se prevede ca în cadrul Summit-ului să se negocieze aderarea Georgiei și a Ucrainei, politica de extinderea NATO rămâne a fi extrem de importantă în special în contextul Republicii Moldova care se află la intersecția mai multor proiecte integraționiste.
În concluzie, Summit-ul NATO de la Varșovia va fi una dintre cele mai importante reuniuni a Alianței Nord Atlantice în istoria recentă. Astfel Moldova trebuie să fie foarte atentă la deciziile luate în cadrul Summit-ului pentru a se putea adapta la schimbările din mediul de securitate European.

Lectură suplimentară:

1. Alexandra de Hoop Scheffer, Martin Quencez and Martin Michelot. The Five Most Contentious Issues on the Road to Warsaw. German Marshal Fund. December 3, 2015.
2. Alina Inayeh, Ozgur Unluhisarcikli and Michal Baranowski. Avoiding the East-South Divide Ahead of the NATO Summit. German Marshal Fund. June 8, 2016
3. Andrew Michta. All Not Quiet on NATO’s Eastern Front. Carnegie Europe, June 28, 2016.
4. Artur Kacprzyk, Kacper Rękawek, Witold Rodkiewicz, Andrzej Wilk. NATO and the Future of Peace in Europe: Towards a Tailored Approach. Polish Institute of International Affairs (PISM). Warsaw, 2016.
5. Dániel Bartha, Ján Cingel, Martin Michelot and Bruno Lete. A View from Central Europe: NATO`s eastern expansion. Globsec Policy Institute. May 16, 2016.
6. Ian Anthony and Ian Davis. The 2016 NATO Summit: What will be on the agenda in Warsaw? Stockholm International Peace Research Institute. June 15, 2016.
7. Mitch Hulse. NATO’s Warsaw Summit: ‘Failure is Not an Option’. Atlantic Council. June 3, 2016.
8. Stanley Sloan. NATO’s Hollowing Values Agenda. Atlantic Council. May, 2016.
9. Trine Flockhart. An Agenda for NATO’s 2016 Warsaw Summit – Back to Basics or Just Backwards? Danish Institute for International Studies Policy Brief. August, 2015.
10. Сергей Рекеда. Чего ждать постсоветскому пространству от саммита НАТО в Варшаве? Российский совет по международным делам. 21 июня 2016.