CID NATO a lansat proiectul „Școala de Securitate NATO”, ediția 2020

18 septembrie 2020

Comments are off for this post.
CID NATO a lansat proiectul „Școala de Securitate NATO”, ediția 2020

Astăzi, 18 septembrie, Centrul de Informare și Documentare privind NATO în Republica Moldova a lansat proiectul „Școala de Securitate NATO”, ediția 2020.

Proiectul a fost lansat de către Elena Mârzac, Directoarea Executivă a CID NATO, Kristina Baleisyte, Șefa Oficiului de Legătură NATO în Republica Moldova, și Viorel Cibotaru, Directorul Institutului European pentru Studii Politice din Moldova, Ministru al Apărării (2015).

https://youtu.be/mcrIkF_KCg4

Școala de Securitate NATO, ediția 2020 întrunește studenți din toate instituțiile de învățământ superior din Moldova, dar și de peste hotare, care studiază la diverse facultăți, inclusiv cele de știinte politice, economice, pedagogice, tehnice, militare, drept și medicină. Acest fapt demonstrează că securitatea contează pentru toți și este multidimensională, multidisciplinară și asigurarea ei presupune cooperarea tuturor instituțiilor guvernamentale, societății civile, mass-mediei și implicarea tuturor cetățenilor.”, Elena Mârzac, Directoarea Executivă a CID NATO.

NATO și Republica Moldova au împreună o serie de proiecte științifice, inclusiv în domenii precum telemedicina și securitatea cibernetică. Școala de Securitate NATO este o oportunitate excelentă pentru participanți să își aprofundeze cunoștințele despre securitate. Interesul nostru este să vă transmitem informație din prima sursă.”, Kristina Baleisyte, Șefa Oficiului de Legătură NATO în Republica Moldova.

Să nu uităm că Republica Moldova se află într-o regiune marcată de posibila recrudiscență a unor amenințări ce țin nu numai de conflictele rămase înghețate după încheierea Războiului Rece, dar mai ales de evidenta deteriorare a relațiilor dintre NATO și Federația Rusă. Vedem cum aceste lucruri se precipită în apropierea noastră. Pornind de la paradigma că orice țară din lume, oricât de dezvoltată ar fi, nu poate menține pe timp de pace forțele armate la niveluri eficiente cu dotarea necesară gestionării unei situații de conflict armat, credem că trebuie analizate toate opțiunile pentru asigurarea securității și apărării naționale.”, Viorel Cibotaru, Directorul Institutului European pentru Studii Politice din Moldova, Ministru al Apărării (2015).

Despre proiect
Proiectul „Școala de Securitate NATO” își propune să dezvolte cultura de securitate a tinerilor și tinerelor prin abordarea subiectelor precum: Securitatea națională și mediul de securitate; Politica de securitate a NATO: Structura instituțională și mecanisme de funcționare, și Contracararea riscurilor și amenințărilor; Sistemul național de securitate și apărare: misiunii și mecanisme de colaborare; Dreptul internațional și reglementarea conflictelor; Perspective de colaborare ale NATO și Republica Moldova în mediul actual de securitate.
Activitățile Școlii de Securitate NATO vor avea loc pe parcursul lunilor 18 Septembrie – 15 Noiembrie și vor fi organizate în 2 etape – 1) instruire online, concursuri, lucrare de curs și 2) mese rotunde.
Prima etapă:
– Va fi elaborat un VOX Populi cu privire la percepția tinerilor asupra sistemului național de securitate și NATO, ce va fi prezentat la lansarea proiectului;
– Pe parcursul a 5 săptămâni, participanților le vor fi expediate 5 prelegeri video înregistrate prealabil, care vor fi urmate de 5 seminare cu experți din cadrul mediului academic, organizațiilor non-guvernamentale, instituțiilor de stat și corpului diplomatic;
– Un concurs de eseuri și postări media pe subiecte de securitate.
A doua etapă:
– 3 zile de discuții și mese rotunde cu participarea invitaților din instituțiile statului, societatea civilă, ambasade și organizații internaționale;
– Participanții, fiind ghidați de experți, vor fi împărțiți în 5 echipe care vor fi însărcinate să elaboreze lucrări de curs.
La finele proiectului vor fi oferite premii pentru cel mai bun eseu, cea mai bună postare media și cea mai reușită teză de curs.

Un viitor sigur pentru tineri înseamnă stabilitate, pace și conducere corectă, iar NATO reprezintă o organizație care are scopul de a menține pacea în lume.
Ce alte opinii au tinerii despre securitate, un viitor sigur, despre NATO și perspectivele de colaborare dintre țara noastră și Alianța Nord-Atlantică?
Pentru a afla răspunsurile la aceste întrebări, vă invităm să accesați un Vox realizat de CID NATO în parteneriat cu portalul de știri ZUGO, în cadrul proiectului Școala de Securitate NATO, ediția 2020, implementat cu suportul financiar al Diviziei de Diplomație Publică a NATO.

Proiectul „Școala de Securitate NATO” este finanțat de către Divizia de Diplomație Publică a NATO.