Conferință cu participarea studenților de la istorie ai USM și UPS Ion Creangă: Provocările la adresa securității europene după sfîrșitul Războiului rece

19 martie 2015

Comments are off for this post.
Conferință cu participarea studenților de la istorie ai USM și UPS Ion Creangă: Provocările la adresa securității europene după sfîrșitul Războiului rece

Pe 16 și 17 martie la sediul CID NATO s-a desfășurat conferința pe probleme de securitate a studenților facultăților de istorie de la USM și UPS “Ion Creangă”. Tematica generală a conferinței a ținut deprovocările la adresa securității europene după sfîrșitul Războiului rece.19

La conferință au participat cu comunicări peste treizeci de studenți de la cele două universități. Datorită numărului mare de studenți înscriși la eveniment, acesta s-a desfășurat în două paneluri pe 16 și respectiv 17 martie. În cadrul primului panel, intitulat NATO: Istorie și actualitate, studenții participanți la conferință au abordat mai multe subiecte actuale cum ar fi atitudinea NATO față de conflictele înghețate din Europa de est, rolul NATO în Afganistan, rolul NATO în securitatea euro-atlantică după destrămarea URSS, implicarea NATO în conflictele din Balcani, etc.

În cadrul celui de-al doilea panel al Conferinței – NATO și securitatea mondială, au fost discutate probleme ce țin de amenințarea teroristă la adresa securității statelor europene, întrunirile la nivelul șefilor de stat ai NATO din Chicago și Newport, importanța respectării drepturilor minorităților naționale și necesitatea menținerii unui nivel înalt de coeziune la nivelul societății, viziunea Federației Ruse asupra problemelor ce țin de securitatea europeană, etc. Prezentările studenților au fost urmate de sesiuni Q&A și dezbateri în cadrul cărora cei prezenți au putut să-și expună punctul de vedere cu privire la cele discutate.

Stundeților cu cele mai bune comunicări și participanților activi li s-au înmînat diplome și premii. Rodion Rusnac și Ghețan Alexandu, stundenți ai USM au fost selectați pentru a participa la etapa următoare ce va consta într-o conferință națională inter-universitară.

Calitatea evenimentului a fost asigurată prin implicarea în organizarea conferinței a domnilor profesori Anatol Petrencu, Sergiu Musteanță și Ion Gumenâi cărora le aducem pe această cale mulțumiri.

Pentru detalii suplimentare cu privire la proiectele și activitatatea de diplomație publică a CID NATO, vă rugăm să ne contactați la adresa electronică [email protected] sau la numărul de telefon +37322 577 824.