Conferinţă în Ivano-Frankiivsk, Ucraina: NATO Partnership. Meeting New Challenges Together. Eastern Europe and Caucasian-Caspian Dimension

7 aprilie 2014

Comments are off for this post.

Pe data de 3 şi 4 aprilie, în Ucraina s-a desfăşurat o conferinţă internaţională „NATO Partnership: meeting New Challenges Together”. Eastern Europe and Caucasian-Caspian Dimension”. Conferinţa a fost organizată de către Centrul pentru Securitate Internaţională din Doneţk şi Centrul de Informare şi Documentare privind NATO din Ucraina, în colaborare cu Universitatea Naţională Precarpată din Ivano-Frankiivsk.

Evenimentul a avut loc în localitatea turistică Yablunitsy din regiunea Ivano-Frankiivsk. La lucrările conferinţei au participat experţi şi reprezentanţi ai ţărilor membre NATO – Polonia, Lituania, Letonia, cît şi ai celor partenere, printre care Georgia, Ucraina, Kazahstan şi Republica Moldova. La eveniment au participat şi un număr de studenţi din Ucraina şi Federaţia Rusă. Centrul de Informare şi Documentare privind NATO din Moldova a fost reprezentat de către Mihai Ţurcanu, coordonator de program în cadrul Centrului.

Pe parcursul celor două zile cît s-au desfăşurat lucrările conferinţei au fost discutate mai multe teme ce ţin de actualitatea internaţională. Principalele subiecte abordate în cadrul conferinţei au fost discutarea agendei pentru summitul NATO din Londra, eforturile ce urmează a fi întreprinse de către NATO în Afganistan în vederea menţinerii păcii şi stabilităţii post-2014, necesitatea modernizării Parteneriatului pentru Pace, precum şi criza din Ucraina şi consecinţele acesteia pentru Alianţa Nord-Atlantică.

În afară de discutarea subiectelor menţionate mai sus – şi mai ales în lumina evenimentelor recente – participanţii la conferinţă şi-au exprimat dorinţa şi disponibilitatea de a-şi intensifica colaborarea şi mai ales de a facilita, în viitor, contactul la nivel internaţional dintre studenţii instituţiilor superioare de învăţămînt.