Conferința națională: „NATO la 70 de ani: între realizări, provocări și oportunități”

19 aprilie 2019

Comments are off for this post.
Conferința națională: „NATO la 70 de ani: între realizări, provocări și oportunități”

La data de 17 aprilie, curent, Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) în cooperare cu Centrul de Informare și Documentare privind NATO din Republica Moldova au organizat o conferință națională la subiectul „NATO la 70 de ani: între realizări, provocări și oportunități”.

La conferință au fost prezenți mai mulți oficiali din Moldova, cît și din afara țării. Împreună cu publicul, aceștia au discutat mai multe aspecte legate de activitățile NATO.

“Astăzi ne-am adunat aici să discutăm, să analizăm subiecte de importanță majoră pentru Republica Moldova și pentru NATO, care iată sărbătorește aniversarea a 70 de ani…și în decursul a 70 de ani a reușit să aibă un impact major asupra securității globale, securității Europene și a reușit să ofere Republicii Moldova șansa de a-și consolida capabilitățile în diferite domenii, cum ar fi cel militar, știință, educație sau cercetare”, a menționat Mihai Mogîldea, Expert Asociat, Institutul pentru Politici și Reforme Europene.

„Evenimentele de acest gen, de diplomație publică, sunt foarte importante pentru informare, conform sondajelor mai puțin de 30% din populație susține aderarea Republicii Moldova la NATO dar foarte puțin discutăm despre faptul că Republica Moldova nici nu intenționează să adere. Cooperarea dintre Republica Moldova și NATO este importantă și mutual benefică… NATO este o organizație politico-militară care de 70 de ani are scopul de promova pacea și securitatea și în cazul RM, fiind un partener deja de 25 de ani, beneficiile sunt evidente în reformarea sectorului de securitate și apărare, în diferite aspecte ce țin de proiecte civile – securitatea mediului înconjurător, susținerea societății civile, mass-mediei, medicinei, etc.” a specificat Elena Mârzac, Directoarea Executivă a Centrului de Informare și Documentare privind NATO din Republica Moldova.

Invitata specială – dna Despina Afentouli, Manager de programe, Parteneriate pentru Cooperarea în domeniul securității și politicii deschise, Diviziunea de Diplomație Publică a NATO, a menționat că cooperarea dintre NATO și Moldova merge într-o direcție bună și că nu atentează la statutul de neutralitate al țării noastre.

Conferința a fost divizată în două panele de discuții:
Sesiunea 1 “Relațiile Moldova-NATO: realizări și perspective pentru consolidarea parteneriatului actual” a fost moderată de dna Elena Mârzac, Directoarea Executivă a CID NATO.

“Este NATO o istorie de success, care este viabilitatea acestei organizatii?”

“Desigur, este o alianță de success, conlucrarea instutuției apărării (cu NATO) este și ea una de succes”, a menționat Radu Burduja, Secretar General de Stat al Ministerului Apărării.

“Din punctul de vedere al MAE IE, NATO este o organizație viabilă: în primul rînd prin capacitatea statelor membre de a se coagula în jurul unor obiective și interese comune, statele membre își asumă obligația de a convețui în pace și a construi un spațiu de pace și stabilitate, la fel NATO este un organism viu, un organism în dezvoltare, aceasta se explică nu doar prin majorarea numărului de membri…dar și prin capacitatea de a se adapta acelor elemente cu care s-a ciocnit organizația pe parcursul existenței sale”, a menționat Lilian Moraru, Șef al Direcției Cooperare Multilaterală, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

„NATO este cea mai de succes Alianță din istorie și în ultimii 70 de ani, NATO a ajutat la crearea unei lumi mai sigure, mai stabile, mai prospere, de la descurajarea Uniunii Sovietice în perioada Războiului Rece pînă la contracararea amenințărilor hibride cu care ne confruntăm astăzi. Aliații NATO sunt solidari în protejarea cetățenilor noștri iar puterea este în unitatea sa și în respectarea cu fidelitate a principiilor și scopurilor pentru care a fost creată” a adăugat E.S. Daniel Ioniță, Ambasadorul României în Republica Moldova.

Sesiunea a II-a “Cooperarea practică cu NATO în contracararea amenințărilor hibride” a inclus patru invitați, care au examinat amenințările hibride la adresa securității Republicii Moldova și practicile internaționale care ar putea fi preluate de către țara noastră pentru combaterea acestora.

„La nivel de securitate informațională, Republica Moldova se află mai degrabă la capitolul de a limita această propagandă decât a o combate, așa cum s-a făcut în mai multe state ale UE. Valorile NATO ar stopa mai multe probleme legate de securitate, anume din acest motiv avem o opoziție crâncenă atunci când vine vorba despre alianța NATO”, a menționat Vlad Țurcanu, expert în comunicare.

La eveniment au fost prezente persoane din corpul diplomatic acreditat la Chișinău (E.S. Daniel Ioniță, Ambasadorul României în Republica Moldova, E.S. Kęstutis Kudzmanas, Ambasadorul Lituaniei în Republica Moldova), reprezentanți ai instituțiilor de stat (Radu Burduja, Secretar General de Stat, Ministerul Apărării, Lilian Moraru, Șef al Direcției Cooperare Multilaterală, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, dar și reprezentanți ai societății civile (Viorel Cibotaru, Director Executiv, Institutul European de Studii Politice din Moldova, Rosian Vasiloi, Expert în domeniul securității, IDIS „Viitorul”, Vlad Țurcanu, expert în comunicare, Natalia Stercul, Director de Program, Asociația pentru Politică Externă).

Acest eveniment a fost organizat în cadrul proiectului ,,Tineri pentru NATO – 70 de Ani de Pace și Securitate în Europa’’. Proiectul este implementat de către Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în parteneriat cu Centrul de Informare și Documentare privind NATO din Moldova (CID NATO) și portalul Diez.md, cu suportul Diviziunii pentru Diplomație Publică a NATO.

  • img
  • 99945827-0b91-4d50-b977-907f243feda9
  • 57410759_2618197214921917_2567659130336575488_n
  • 57686542_2618197264921912_458920481098039296_n
  • 4183bdc0-9faa-437b-b63c-7c4540f7f652
  • 57284345_2618198101588495_3771146874057129984_n
  • 57319840_10156926894946421_1589767850963238912_n