Consolidarea rezistenței la dezinformare în domeniul securității de către societatea civilă

1 septembrie 2022

Comments are off for this post.
Consolidarea rezistenței la dezinformare în domeniul securității de către societatea civilă

Dezinformarea, miturile și știrile false proliferează în întreaga lume, cu consecințe potențial dăunătoare pentru siguranța publică, sănătatea și comunicarea eficientă. Dezinformarea și propaganda în Republica Moldova au un impact negativ asupra securității naționale și umane: polarizează societatea moldovenească pe diverse teme, subminând procesele democratice. Ea creează o stare de panică publică, conflicte sociale și tensiuni, prinde Republica Moldova într-o „capcană” de securitate, influențează agenda de securitate și procesul decizional și diminuiază încrederea în instituțiile statului.
Războiul din Ucraina a intensificat proliferarea narațiunilor false în domeniul securității și a augmentat impactul dezinformarii asupra percepției cetățenilor asupra securității și apărării.

Începând cu 6 iunie 2022 CID NATO implementează proiectul Consolidarea rezistenței la dezinformare în domeniul securității de către societatea civilă cu sprijinul Ambasadei Republicii Lituania în Republica Moldova și Cooperarea Lituaniană pentru Dezvoltare.

Scop-ul proiectului– contracararea dezinformării în domeniul securității prin dezvoltarea culturii de securitate.
Obiective:
1.dezvoltarea capacităților societății civile de contracarare a dezinformării în domeniul securității.
2.sporirea culturii de securitate de către societatea civilă.
3.oferirea unor opinii obiective de către experții din domeniul securității, societății civile, instituțiilor guvernamentale.