Cooperarea R. Moldova cu NATO în condițiile neutralității

28 mai 2015

Comments are off for this post.
Cooperarea R. Moldova cu NATO în condițiile neutralității

Cooperarea R. Moldova cu NATO în condițiile neutralității

Neutralitatea și statalitatea Republicii Moldova țin de evoluția mai recentă a proceselor politice pe continentul european. Moldova a fost una din republicile unionale care și-a obținut independența datorită colapsului sovietic. Imediat după obținerea independenței și suveranității, R. Moldova s-a confruntat cu dificultăți generate de conflictele identitare din Găgăuzia, dar mai ales din Transnistria. Aceste conflicte au fost instrumentate și dirijate de la Kremlin, pentru a împiedica orice posibilitate de parcurs european, sau euro-atlantic al R. Moldova. Neutralitatea Moldovei a fost declarată anume în acest context al politicii de intimidare față de Republica Moldova, fiind consfințită prin constituția de la 1994. Cu toate că au existat speranțe că politica de neutralitate promovată pe arena internațională va determina succesul unor procese de reintergrare a Transnistriei și Găgăuziei, acestea s-au spulberat foarte repede. În realitate, rezolvarea conflictului înghețat din Transnistria depindea exclusiv de voința Kremlinuui a cărui trupe de ocupație sunt prezente în raioanele Republicii Moldova din stînga Nistrului la mai bine de douăzeci de ani de la război.

În aceleași condiții începe și cooperarea R. Moldova cu NATO, iar fundamentul acestei cooperări îl constituie programul Parteneriatului pentru Pace la care Moldova a aderat încă din 1994. Necesitatea aderării la programul Parteneriatului pentru Pace a fost înțeleasă corect la Chișinău, mai ales în lumina riscurilor și vulnerabilităților cu care se confrunta țara noastră în vederea asigurării securității naționale și a integrității sale teritoriale. În cei peste douăzeci de ani de colaborare, relațiile dintre NATO și Republica Moldova au trecut prin mai multe etape: după semnarea propriu-zisă a documentului-cadru al Parteneriatului pentru Pace în 1994, în 1997 Chișinăul aderă la Procesul de Planificare și Revizuire a Parteneriatului (PARP), iar începînd cu 2006, Moldova aderă la Planul Individual de Acțiuni în cadrul Parteneriatului (IPAP) care constituie și pînă astăzi cadrul principal al colaborării dintre R. Moldova și NATO.

Conclucrarea Republicii Moldova cu NATO în cadrul Parteneriatului pentru Pace are loc atît în sectorul militar, cît și în cel civil. În domeniul militar, Republica Moldova beneficiază de sprijinul NATO în vederea continuării procesului de reformă a armatei și a creării unor forțe militare moderne, mobile și eficiente sub raportul costurilor. Din punct de vedere politic, Alianța Nord-Atlantică susține independența și integritatea teritorială a Republicii Moldova – pe plan extern, iar pe plan intern – consolidarea principiilor și valorilor democratice în societatea moldovenească, o precondiție și în ce privește parcursul european al țării noastre.

Una din direcțiile prioritare ale cooperării R. Moldova cu NATO ține de cooperarea în domeniul păcii și securității. R. Moldova, în cei peste douăzeci de ani de conlucrare cu NATO, a făcut pași importanți în vederea implementării criteriului interoperabilității unor elemente ale forțelor sale cu cele ale statelor aliate și partenere. Astfel, cele două părți depun un efort comun în vederea îmbunătățirii pregătirii și educației profesionale a personalului militar al Republicii Moldova, iar principalele activități în acest sens se desfășoară în cadrul Centrului de Perfecționare Continuă din cadrul Academiei Militare “Alexandru cel Bun”. Culminarea acestor eforturi a fost alăturarea, în 2014, a unui contingent de militari moldoveni din cadrul Batalionului 22 de menținere a păcii la misiunea NATO din Kosovo, KFOR. În afară de misiunea din Kosovo, militarii moldoveni la misiunea de reconstrucție post-conflict din Irak între 2003 și 2008 cu un efectiv total de 107 soldați și ofițeri, dar și la unele misiuni, sub mandat ONU din Afganistan. Dincolo de cooperarea în domeniile convenționale de apărare și securitate, Republica Moldova colaborează cu NATO în vederea consolidării mecanismelor de control asupra mărfurilor cu dublă destinație, a combaterii trafecului cu persoane și droguri, spălării de bani, a crimei organizate și împotriva atacurilor cibernetice. După summitul NATO din 2014 din Țara Galilor, cooperarea R. Moldova cu NATO a trecut la un nou nivel, Chișinăul fiind invitat să se alăture Inițiativei NATO de Consolidare a Capacităților de Apărare în cadrul cărora vor fi analizate capacitățile curente de apărare și identificarea domeniilor ce trebuiesc dezvoltate în continuare.

NATO și Republica Moldova cooperează și în domeniul științei și mediului și a planificării situațiilor de urgență. În cadrul acestor proiecte au fost implementate numeroase proiecte cu sprijinul NATO dintre care putem aminti conectarea Academiei de Științe și Politehnicii la rețeaua Internet în anul 1997, proiecte privind lichidarea consecințelor înghețurilor deosebit de puternice din anul 2000, sau a inundațiilor ce au avut loc în 2008 și respectiv 2010. În afară de aceste proiecte, alte inițiative implementate deja, sau în curs de implementare, ținde identificarea, reambalare și ulterior distrugerea a peste 3250 tone de pesticide și substanțe chimice învechite, 362 de tone de carburant lichid oxidant deosebit de periculos, distrugerea în siguranță a mai bine de 12000 bucăți de mine antipersonal, ș.a. Alte proiecte precum “Apele Moldovei” țin de implementarea unui mecanism de monitorizare și testare continuă a nivelului de popuare a apei, întocmirea unor hărți seismologice regionale și identificarea terenurilor și a clădirilor semismic vulnerabile (“Armonizarea reducerii riscului seismic în Vrancea”) și “Evaluarea suceptibilității alunecărilor de teren în Moldova centrală” – un proiect ce presupune elaborarea în comun, de către experții moldoveni și cei ai NATO, a unei hărți de susceptibilitate a teritoriului R. Moldova la alunecări de teren.

Echipa CID NATO