Declarațiile Secretarului Adjunct NATO în cadrul vizitei Președintelui RM

16 februarie 2017

Comments are off for this post.
Declarațiile Secretarului Adjunct NATO în cadrul vizitei Președintelui RM

Domnule președinte Dodon, bine ați venit la sediul NATO. Va mulțumesc pentru o discuție intensivă și pozitivă pe care am avut-o astăzi. Secretarul General regretă foarte mult că nu a putut să vă primească în persoană, dar din păcate nu se simte bine astăzi.
Dar el așteaptă oportunități pe viitor și m-a rugat să vă transmit că mesajul NATO cu privire la Moldova este foarte clar. NATO respectă suveranitatea tuturor națiunilor. Noi credem că orice națiune poate să își aleaga singură cursul de dezvoltare, să își aleagă propria alianță sau să nu se alieze cu nimeni.
NATO respectă neutralitatea constituțională a Republicii Moldova. IPAP-ul recunoaște că Moldova este neutră constituțional și nu vrea să devină membru NATO. Acest document este pe site-ul Ministerului de Externe, astfel cooperarea noastră este transparentă pentru toată lumea.
Însă neutralitatea nu este același lucru cu izolarea. NATO lucrează cu multe tări neutre îndeaproape, precum Elveția și Austria.
Moldova este un partener apropiat pentru NATO și apreciaz contribuția Republicii Moldova la misiunea noastră KFOR în Kosovo. Această misiune susține pacea în Balcanii de vest, oferă trupelor moldovenești o experiență practică de valoare și arată că Moldova este un contributor responsabil la securitatea internațională.
Neutralitatea este clădită pe o fundație de instituții puternice și bună guvernare. NATO ajută Moldova în aceste două aspecte.
Noi oferim Republicii Moldova posibilitatea să instruiască personal civil și militar și ajutor în lupta împotriva corupției în sectorul de apărare.
NATO a asistat Republica Moldova în a avea un sistem educațional militar de înaltă calitate cu programe de Licență, Masterat și alte cursuri de specialitate.
Până în prezent, 350 cetățeni ai Republicii Moldova au absolvit aceste cursuri și 275 sunt în prezent în curs de absolvire.
NATO este angajat în imbunătățirea calității de trai a cetățenilor Republicii Moldova. NATO a investit 4.5 milioane de euro în eradicarea pesticidelor, minelor antipersonal, surplusului de muniție și combustibil pentru rachete depozitat în locuri periculoase.
Aproape 1300 de cetățeni ai Republicii Moldova au absolvit cursuri de specialitate pe subiecte de logistică, securitatea granițelor și planificarea în situații de urgență. Anul trecut NATO a investit intr-un nou laborator de apărare în caz de atacuri cibernetice în cadrul Universității Tehnice din Moldova pentru a oferi training în domeniul apărării cibernetice.
Multe din aceste programe sunt civile și nu de natură militară. Toate aceste contribuții au ajutat la securitatea Republicii Moldova. Toate contribuțiile NATO au fost făcute doar la cererea guvernului Republicii Moldova.
În acest an, un nou birou de legătură al NATO se va deschide la Chișinău. Aceasta nu este o bază militară, ci o misiune diplomatică de mici dimensiuni compusă din personal civil. Nu există trupe militare in Republica Moldova.
NATO mai are oficii de legătură și în alt tări partenere precum Russia, Ucraina sau Georgia.
La cererea Guvernului Republicii Moldova, acest birou va facilita susținerea noastră pentru reformele care au loc în Republica Moldova. De asemenea, va crește gradul de transparență în ceea ce privește rolul NATO în general și activitatea sa în Republica Moldova.
Domnule Președinte, NATO susține în totalitate o Moldovă stabilă, sigură si neutră. E foarte important ca Republica Moldova să ducă la bun sfârșit reformele democratice în curs, mai ales lupta împotriva corupției și reforma în domeniul justiției.
Este important ca Republica Moldova să ramână dedicată valorilor promovate de toate democrațiile europene.
Vă mulțumesc încă o dată că ați venit astăzi aici. Este o mare onoare să vă intâmpin încă o data la sediul NATO. Republica Moldova poate conta pe prietenia statelor membre NATO.