#2 Dialog cu experți: Gestionarea crizei – riscuri și vulnerabilități pe timp de pandemie

28 aprilie 2020

Comments are off for this post.
#2 Dialog cu experți: Gestionarea crizei – riscuri și vulnerabilități pe timp de pandemie

CID NATO continuă seria de dialoguri cu experți din domeniul securității ca să analizăm cum pandemia influențează securitatea națională. Astăzi discutăm despre gestionarea crizei de către autorități.

În calitate de vorbitori astăzi avem pe:
– Rosian Vasiloi, analist pe subiecte de securitate și apărare
– Sanda Sandu, expertă pe integritate și securitate, CID NATO
– Vadim Vieru, avocat, Asociatia Promo-LEX
– Elena Mârzac, director CID NATO

Efectele COVID-19 sunt pe deplin resimțite în societatea noastră și afectează toate aspectele securității. Răspunsul la pandemie ar trebui să se concentreze în primul rând pe salvarea de vieți omenești și pe abordarea consecințelor socio-economice și de sănătate. Starea de urgență instaurată a dus la concentrarea puterii, derogări de la drepturi și libertățile fundamentale ale omului. În același timp, principiile transparenței, justiției și bunei guvernări trebuie să sprijine în permanență toate măsurile. Criza poate fi o oportunitate de a construi un nou contract social bazat pe încredere, solidaritate și transparență.

Experții constată că:
– Există suspiciuni rezonabile abuzuri în implementarea deciziilor Comisiei pentru Situaţii Excepţionale (CSE) sub umbrela măsurilor de carantină.
– Reacția autorităților este haotică și este necesară ajustarea proceselor guvernamentale la contextul crizei.
– Nu este asigurată îndeajuns protecția avertizorilor de integritate.
– Mass-media și societatea civilă joacă un rol extrem de important în monitorizarea activităților guvernamentale.
– Libertatea de circulație în regiunea transnistreană în contextul COVID 19 este îngrădită.
– Administrația separatistă comite abuzuri în domeniul drepturilor omului sub umbrela măsurilor de carantină.
– Activitatea trupelor de ocupație este extrem de suspicioasă în contextul amplificării exercițiilor militare și a recrutării continue pe timp de pandemie.

Recomandările principale ale experților:
– Comunicarea autorităților trebuie să devină mai transparentă, să fie implementate elemente de comunicare strategică în perioada de gestionarea de criză și post-criză, ce presupune planificare, coordonare, implicarea tuturor actorilor și comunicare sincronizată.
– Autoritățile trebuie să acorde o atenție sporită evenimentelor din regiunea Transnistreană.
– Organele responsabile de achizițiile publice trebuie să asigure transparență maximă în procesele de luare a deciziilor.
– Guvernul, la fel, trebuie să asigurare transparență în utilizarea ajutorului extern.
– Autoritățile trebuie să protejeze avertizorii de integritate, care denunță ilegalitățile.

Centrul de Informare şi Documentare privind NATO din Republica Moldova (CID NATO) este o instituţie neguvernamentală, care îşi propune să promoveze în beneficiul public valorile şi principiile euro-atlantice, să sprijine cooperarea dintre Moldova şi Alianţa Nord Atlantică, să implementeze obiectivele şi activităţile stabilite în cadrul instrumentelor de cooperare Moldova – NATO, precum şi să informeze opinia publică în legătură cu aceste aspecte.

Pentru alte dialoguri cu experții din domeniu care vor fi organizate în următoarele săptămâni urmăriți pagina noastră de Facebook și Youtube.

Sursă poză: Ministerul Apărării