#3 Dialog cu experți: Dezinformarea pe timp de criză – impactul asupra securității umane

8 mai 2020

Comments are off for this post.
#3 Dialog cu experți: Dezinformarea pe timp de criză – impactul asupra securității umane

CID NATO continuă seria de dialoguri cu experți ca să analizăm cum pandemia influențează diferite verticale ale securității naționale. Astăzi discutăm despre impactul dezinformării pe timp de criza asupra securității umane.

În calitate de vorbitori astăzi avem pe:
– Petru Macovei, director, Asociația Presei Independente
– Elena Mârzac, directoare executivă, CID NATO
– Sanda Sandu, expertă asociată, CID NATO

Spațiul virtual abundă de dezinformări și teorii conspiraționiste despre COVID-19. Motivele răspândirii dezinformării sunt numeroase și includ obiective politice, de autopromovare și atragerea atenției ca parte a unui model de afaceri. Scenariile cu cea mai mare priză la public sunt de obicei lansate de actori statali și nonstatali pentru a crea haos și a destabiliza democrațiile. Moldova nu a fost rămasă imună în fața „infodemiei”. Știrile false vin atât de la politicieni, cât și de la anumiți actori care au scopul de a manipula cetățenii.

Experții constată că:
– Pandemia a scos la suprafață problemele existente legate de propaganda internă și externă.
– Lipsa informației din prima sursă, oficială și credibilă îi motivează pe cetățeni să utilizeze surse alternative.
– Narativele care circulă în spațiul internațional, dar și cel regional sunt puternic influențate de geopolitică, iar actorii principali promotori sunt China și Rusia.
– Printre narativele false se numără: NATO/SUA au creat o armă biologică; elitele mondiale doresc să micșoreze numărul populației; pandemia va duce la destrămarea NATO/UE; SUA dorește să instaureze o hegemonie mondială sub umbrela pandemiei; COVID-19 nu există sau e o răceală simplă; prin vaccine se dorește introducerea cipurilor în oameni ca să poată fi controlați; legătura directă dintre tehnologia 5G și răspândirea pandemiei.
– Scopul dezinformării este răspândirea neîncrederii printre cetățeni față de instituțiile naționale și internaționale.
– Instituțiile guvernamentale intampina dificultati în lupta cu dezinformarea.
– Unii oficiali de rang înalt sunt chiar ei sursa dezinformării, făcând declarații eronate care distorsionează realitatea. Informația este parțială sau lipsește intenționat în spațiul public.
– Lipsa de reacție din partea autorităților nu face decât să amplifice isterizarea populației.
– Pe timpul pandemiei, s-a amplificat de 4 ori semnalele de la cetățeni pe stopfals.md despre știrile care promovează subiecte false și propagandistice.

Impactul nemijlocit asupra securității naționale a Republicii Moldova:
– Polarizarea societatii molodvenesti;
– Subminarea democrației;
– Subminarea procesului integrării europene;
– Prinderea Moldovei într-o „capcană de securitate” prin crearea confuziilor în ceea ce ține de direcția asigurării securității;
– Influențarea agendei în procesul decizional;
– Diminuarea încrederii în instituțiile statuluiI.

Recomandările experților:
– Este necesară consolidarea comunicării strategice interinstituționale, transparente, regulate, credibile.
– Instituțiile trebuie sa implice în comunicarea cu publicul experți din domeniul sănătății care să explice clar starea lucrurilor.
– Se cere o colaborare aprofundată dintre instituțiile de stat și mass media.
– Credibilitatea instituțională trebuie construită pe principiile transparenței decizionale.
– Cetățenii trebuie să se informeze din surse credibile și să privească critic lucrurile.
– Instituțiile trebuie să reacționeze proactiv cât anumite subiecte de dezinformare nu s-au transformat într-un bulgăre de zăpadă greu de oprit.
– Este absolut necesară dezvoltarea unei culturi de” igienă” online în rândul cetățenilor.
– Statul are nevoie să consolideze securitatea cibernetică întrucât pandemia servește un prilej bun pentru actorii malițioși să exploateze ingineria socială în mediul online.
– Societatea trebuie să semnaleze autorităților știrile false, dar și pe platforma stopfals.md

Centrul de Informare şi Documentare privind NATO din Republica Moldova (CID NATO) este o instituţie neguvernamentală, care îşi propune să promoveze în beneficiul public valorile şi principiile euro-atlantice, să sprijine cooperarea dintre Moldova şi Alianţa Nord Atlantică, să implementeze obiectivele şi activităţile stabilite în cadrul instrumentelor de cooperare Moldova – NATO, precum şi să informeze opinia publică în legătură cu aceste aspecte.

Pentru alte dialoguri cu experții din domeniu care vor fi organizate în următoarele săptămâni urmăriți pagina noastră de Facebook și Youtube.