Dorin Recean: Republica Moldova va crește spectrul de colaborare cu NATO

28 aprilie 2023

Comments are off for this post.
Dorin Recean: Republica Moldova va crește spectrul de colaborare cu NATO

Republica Moldova va crește spectrul de colaborare cu NATO. O spune prim-ministrul Dorin Recean, potrivit căruia este necesar să explicăm cetățenilor că Alianța Nord-Atlantică e despre dezvoltare democratică, instituții reziliente, justiție corectă, despre construirea unor capacități instituționale de apărare și de securitate. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 27 aprilie a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

„Primul lucru pe care trebuie să-l înțelegem că inclusiv pentru o parte din societatea noastră, dar și altele, NATO cumva era asociată încă din războiul rece” cu ceva confruntațional, ceea ce este adevărat.

Odată ce avem acest program de colaborare cu NATO, este evident că trebuie să explicăm și cetățeanului de ce facem acest lucru și să privim lucrurile în realitate”, a spus Dorin Recean.

Premierul a subliniat că fiecare stat membru NATO se simte protejat. În schimb, garanțiile pe care Federația Rusă le-a oferit unor țări, printre care și Republica Moldova, nu au fost respectate.

„Nicio într-o țară NATO nu a fost război în ultimii 50-60 de ani, nicio țară NATO azi nu se simte neprotejată. Ce avem de partea cealaltă? Toate garanțiile pe care le-a oferit Rusia țărilor ca Moldova, Ucraina, Armenia, Azerbaidjan, peste tot sunt conflicte, toate aceste garanții nu au fost respectate. Trebuie să explicăm tuturor care este realitatea”, a punctat prim-ministrul.