Evenimente de mare anvergură în cadrul aprofundării cooperării NATO cu Republica Moldova

29 iunie 2015

Comments are off for this post.
Evenimente de mare anvergură în cadrul aprofundării cooperării NATO cu Republica Moldova

 

Miercuri, 24 iunie, Miniștrii Apărării din cadrul NATO au aprobat pachetul de asistență ce va consolida capacitățile de apărare (DCB), pachetul va spori instituțiile de apărare și securitate ale Republicii Moldova. Alt eveniment de anvergură a avut loc săptămâna trecută în domeniul educației apărării, care reprezintă un element important al cooperării RM-NATO în cadrul pachetului DCB.

 

Liderii aliați au invitat Moldova să participe la Iniţiativa Consolidării Capacităţilor de Apărare și de Securitate, în cadrul lansării Summit-ului NATO din Țara Galilor, în septembrie 2014. Inițiativa vizează consolidarea sprijinului  partenerilor interesați în dezvoltarea capacităților de apărare în special în cadrul mediului de securitate actual. Este o modalitate prin care Alianța poate să proiecteze stabilitatea, fără să desfășoare lupte mari, aceasta fiind parte a contribuției globale a NATO la securitatea internațională, stabilitatea și prevenirea conflictelor.

Prin consultanță de specialitate, asistență, instruire și educație, pachetul DCB va asista țara în consolidarea și modernizarea forțelor armate și reforma structurilor naționale de securitate din Republica Moldova.

Educația este un agent cheie pentru schimbare și transformare, care sprijină reforma instituțională în țările partenere. Din 2008, NATO a asistat Republica Moldova cu privire la modul de a construi, dezvolta și reforma instituțiile de învățământ în domeniul apărării și domeniul militar printr-o adaptare a Programului NATO de consolidare a instruirii militare (DEEP).

Cu ajutorul expertizei oferite prin Programul NATO de consolidare a instruirii militare (DEEP), Academia Militară din Moldova a făcut progrese excepționale în ultimii ani în implementarea unui învățământ militar profesionist modern.  Echipa NATO a declarat capacitatea acestui program al Republicii Moldova în cadrul unei ceremonii la Ministerul Apărării la data de 26 iunie.

“Voi sînteți speranța și promisiunea pentru un viitor puternic și sigur pentru Republica Moldova. Ați demonstrat performanță în cadrul unui program academic exigent, un program care reprezintă efortul Republicii Moldova de a construi un corp de ofițeri dedicați și talentați, un program care va pune bazele pentru o securitate națională puternică și durabilă.” Declarația a fost făcută de Secretarul General Adjunct al NATO, ambasadorul Alexander Vershbow, în mesajul video de felicitare transmis promoției 2015 de absolvenți ai Academiei Militare a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun” (AMFA), în cadrul unei ceremonii desfășurate în Scuarul Arcului de Triumf din centrul capitalei.

La eveniment a participat conducerea Ministerului Apărării și Marelui Stat Major al Armatei Naționale, reprezentanți ai corpului diplomatic și atașați militari acreditați în Republica Moldova, dar și experți NATO responsabili de implementarea programului de modernizare a învățămîntului militar DEEP, studenții AMFA și rudele acestora.

NATO și Academia Militară din Moldova au convenit deja să continue cooperarea fructuoasă cu scopul de a  susține rezultatele obținute, precum și să se asigure că beneficiile, experienta Moldovei și a altor parteneri, va adânci îmbunătățirea instituțiilor de învățământ de apărare națională.

În prezent, există 11 de țări în care persistă programul DEEP, fiind gestionat de către NATO cu Afganistan, Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Irak, Kazahstan, Mauritania, Moldova, Mongolia, Serbia și Ucraina.