Impactul summit-ului NATO de la Wales discutat la un club de presă la Chișinău

8 septembrie 2014

Comments are off for this post.
Impactul summit-ului NATO de la Wales discutat la un club de presă la Chișinău

Moldova trebuie să lanseze noi parteneriate de colaborare cu NATO, iar statutul de ţară neutră nu contravine unei asemenea cooperări. La această concluzie au ajuns participanții la un club de presă cu tema: „Summit-ul NATO de la Wales: aşteptări şi exigenţe”. Evenimentul a fost organizat de Centrul de Informare și Documentare privind NATO în colaborare cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Mihai Carp, vicedirectorul Secţiunii Managementul Crizelor din Divizia Operaţiuni a NATO, a spus în cadrul teleconferinței organizate în cadrul clubului că  summit-ul  de la Wales este unul istoric şi se desfăşoară într-o perioadă critică.

Întrebat dacă, ipotetic vorbind, în situația actuală NATO ar fi de acord să accepte Republica Moldova în componenţa sa, Mihai Carp a spus că dacă ţara şi-ar schimba poziţia şi ar depune o cerere de aderare la NATO, aceasta ar fi analizată de către statele membre, urmînd să fie  luat în calcul interesul colectiv, dar şi capacitatea  Republicii Moldova de a contribui pe deplin la  inițiativele alianței.

Vorbind despre rezoluția finală a summit-ului, Mihai Carp și-a exprimat convingerea că Republica Moldova va fi menționată nu numai în paragraful dedicat statelor partenere, ci și în poziția NATO referitoare la conflictele înghețate. Totodată, potrivit oficialului, țara noastră ar putea fi menţionată şi în contextul crizei din Ucraina.

În altă ordine de idei, Mihai Carp a subliniat că parteneriatul NATO-Moldova este pe deplin compatibil cu statutul de neutralitate al ţării,  cu aspiraţiile europene ale țării noastre, dar şi cu bunele relaţii cu Rusia.

Prezent la întrunire, viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Valeriu Chiveri, a menționat că relaţiile dintre Moldova şi NATO s-au intensificat în ultima perioadă. Astfel, în anul curent Republica Moldova participă pentru prima dată la o misiune de menţinere a păcii sub egida NATO.

Valeriu Chiveri a remarcat că la capitolul conflicte regionale, Republica Moldova aşteaptă de la acest Summit sprijin pentru integritatea teritorială şi suveranitatea ţării noastre. Totodată, Chişinăul şi-ar dori ca la Summit să fie lansat un apel către Federaţia Rusă privind retragerea forţelor militare aflate pe teritoriul Republicii Moldova.

Un alt participant la club, Directorul Institutului European de Politici Publice, Viorel Cibotaru, consideră că autorităţile trebuie să depună eforturi pentru a combate propaganda anti-NATO desfăşurată în Moldova şi să găsească resurse pentru a asigura armata cu tehnică militară necesară, dar şi cu arme de război cu care să poată riposta în caz de agresiune.

Analistul politic Vasile Croitoru a menţionat că există ţări care au în Constituţie principiul de neutralitate, dar cooperează insistent cu NATO. Expertul a remarcat că asocierea cu Uniunea Europeană înseamnă şi alinierea la politica de apărare a UE, care nu va fi diferită de cea a NATO.

Summit-ul NATO din Wales a întrunit liderii statelor membre şi partenere într-un dialog asupra următoarelor subiecte prioritare: Criza din Ucraina şi relaţia NATO-Rusia, Viitorul Afganistanului, Abodarea noilor ameninţări, Consolidarea sprijinului pentru Forţele Armate şi Consolidarea parteneriatelor. Republica Moldova a fost reprezentată la acest eveniment de Ministrul Apărării, dl Valeriu Troenco, care a participat la discuţiile privind lansarea unui nou program de consolidare a capacităţilor militare alături de alţi 23 de reprezentanţi ai statelor ce cooperează cu Alianţa Nord-Atlantică pe dimensiunea interoperabilităţii.

 

Echipa Centrului de Informare si Documentare privind NATO

si echipa Centirului pentru Investigații Jurnalistice

 

  • IMG_1070