Interviu cu Radu Sebastian Ungureanu pentru TeleRadio Moldova

18 noiembrie 2014

Comments are off for this post.
Interviu cu Radu Sebastian Ungureanu pentru TeleRadio Moldova

Dl. Ungureanu, doar situaţia din Ucrainatrebuie să ne pună în gardă să fim mai atenţi la securitate sau sînt şi alte aspecte care trebuie să ne atenţioneze?

Evenimentele din Ucraina sînt în mod evident partea cea mai violentă, cea mai vizibilă și atunci ne gîndim la ea. Dacă luăm acest exemplu, criza ucraineană nu a apărut de nicăieri, criza ucraineană a apărut pe fundalul unor profunde nemulţumiri faţă de clasa politică pe o sicietate slab funcţională sau disfuncţională, pe o criză economică nerezolvată, practic continuă de 20 de ani. Genul ăsta de probleme sînt luate la ora actuală în considerare în studiile de securitate şi cred că sînt relevante pentru noi toţi. Măsura în care acordăm atenţie sau nu, depinde evident nu atît de cercetători, poate nici de marele public, dar de decidenţi, este marele privilegiu al decidenţilor de a atrage aşa o problemă pe agenda publică.

 

Ce ar trebui să înterprindă ţările vecine ale Ucrainei, şi aici mă refer la Republica Moldova, dar şi la România?

În primul rînd în funcţie de acest popor, şi  primul lucru pe care trebuie să-l facă  decidenţii în asentimentul evident al opinei publice este să stabilească problemele legate de de legitimitate, apoi să fie identificate amenințările, de ce anume trebuie să se ferească statul, fiindcă astea toate sunt rezultatul, în opinia mea cel puţin, rezultatul unei decizei politice. Atunci dacă ne uităm la cazul ucrainean nu cred că situaţia este greu de citit de ascultătorii din Republica Moldova, probleme precum corupţia, o economie prea puţin transparentă, sărăcia, disparităţile sociale, eventual tensiuni interetnice sau interlingvistice şi aşa mai departe, toate aceste lucruri merită luate în considerare. Pe baza lecturii acestor situaţii se pot identifica opţiuni politice, care iaraşi trebuie indentificate în primul rînd de decedenţi.

 

După anexarea Crimeei la Federaţia Rusă, se comentează un scenariu care nu este tocmai optimist, ar putea ca să ajungă forţele ruse şi la Marea Neagră, deci implicit şi în România. Este pregătită România, ţară membru NATO să se apere?

România din punctul ăsta de vedere, dacă vreţi părerea mea, nu are efectiv de ce să se teamă. Federaţia Rusă era cu mult înainte la Marea Neagră, cu mult înainte de anexarea Crimeei, asta dovedeşte însă pentru România, cel puţin din punctul meu de vedere, doar o intimidare adresată nu atît lumii occidentale cît fostelor state sovietice. Temerea cea mai mare sînt statele baltice.

 

Dl. Ungureanu, de multe ori cînd se vorbeşte despre perspectiva europeană a Republicii Moldova, în acest context se plasează şi aderarea la NATO, este bine?

Asta pot s-o hotărască doar cetăţenii Republicii Moldova, asemenea decizie strategică trebuie luată în cunoştinţa de cauză. Îmi aduc aminte cînd la summit-ul NATO de la Bucureşti, Ucraina a plecat pornind din postura de mare favorită pentru aderare, bine şi este o întrebare dacă am mai fi avut azi criza ucraineană în condiţiile în care Ucraina ar fi fost membră NATO. Dar fix după cîteva luni după summit-ul de la Bucureşti, Ucraina a cedat dreptul de folosinţă al portului din Sevastopol – Rusiei, atunci întrebarea care se naşte în mintea celor care au hotărît o asemenea candidatură ar fi cît de sigură este aceasta, cît de convinsă este o ţară care vrea să candideze, să se alăture, cît de stabilă este această hotărîre. Drept care eu nu cred că întrebarea asta trebuie pusă altcuiva decît celor care locuiesc în Repubica Moldova şi sînt responsabili de ea.

 

Astăzi aţi asistat la un eveniment la Chișinău în cadrul căruia se discută despre securitate, aţi ascultat mai multe comunicări ale tinerilor, cum apreciaţi perceperea tinerilor despre NATO şi securitate?

Mai degrabă s-au condus discuţiile despre problematica internă de la care a pornit discuţia nostră, în cazul de faţă Republica Molodva ca preocupare de securitate. În principiu s-a discutat relativ puţin despre prezenţa internaţională a Republicii Moldova, despre ameninţările externe la care acesta este supusă. Asta trădează nu doar o schimbare, care se cunoaşte în studiile de profil, de multiplicare a obiectelor de referinţă ale securităţii, de multiplicare a tematicii securităţii, dar şi o preocupare de rîndul cercetătorilor tineri,  în bună măsură acestea sunt şi opţiunile coodonatorilor lor de a privi problematica internă drept relevantă în problematica securității Republicii Moldova.

 

Dl Profesor Radu Sebastian Ungureanu (SNSPA – București) s-a aflat la Chișinău în data de 14 noiembrie pentru a participa la Conferința Națională Interuniversitară Securitatea Națională a Republicii Moldova în fața provocărilor regionale. Conferința s-a desfășurat în cadrul proiectului Security for You(th) implementat în prezent de către CID NATO.