Jens Stoltenberg: NATO caută cum să ajute Moldova în apărarea spațiului ei aerian

15 iunie 2023

Comments are off for this post.
Jens Stoltenberg: NATO caută cum să ajute Moldova în apărarea spațiului ei aerian

Secretarul general al NATO și-a exprimat satisfacția că Alianța Nord Atlantică a contribuit la securizarea spațiului aerian al Republicii Moldova în timpul recentului summit al Comunității Politice Europene (CPE) și a spus că organizația politico-militară occidentală „analizează constant” cum poate ajuta Chișinăul, inclusiv în domeniul apărării antiaeriene.

Jens Stoltenberg a făcut declarația ca răspuns la o întrebare a Europei Libere, la o întâlnire cu jurnaliștii pe 14 iunie, la Bruxelles, înaintea unei întâlniri a miniștrilor apărării din țările NATO.

În perioada summit-ului EPP ținut pe 1 iunie la Bulboaca, în apropierea Chișinăului, NATO a monitorizat spațiul aerian moldovean cu ajutorul zborurilor de supraveghere AWACS, care pot detecta avioane, rachete și drone la sute de kilometri distanță.

„Moldova este un partener apropiat și de lungă durată” al NATO, a spus Stoltenberg la întâlnirea cu jurnaliștii pe 14 iunie, adăugând că părțile au convenit să intensifice acest parteneriat.

„Desigur, ne preocupă felul în care vă putem ajuta să reformați și să consolidați instituțiile voastre de apărare și securitate și, de asemenea, acest lucru poate fi legat de protejarea spațiului aerian al Moldovei. Este ceva ce evaluăm constant și discutăm cu Moldova pentru a vedea ce tip de sprijin putem oferi”, a mai spus secretarul general al NATO.

Pe 15-16 iunie, la Bruxelles, va avea loc întâlnirea miniștrilor apărării din țările NATO, unde se va discuta despre summit-ul Alianței, din iulie, la Vilnius și perspectivele de aderare ale Ucrainei la NATO.

În marginea reuniunii, ministrul moldovean al apărării Anatolie Nosatîi va participa la o ședință a Grupul de Contact pentru Apărarea Ucrainei, organizat și condus de SUA.

Pe 6 iunie, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a spus că țările-membre NATO susțin integrarea europeană a R. Moldova, iar blocul militar își va mări sprijinul politic și practic pentru R. Moldova.

Tot atunci Geoană l-a invitat pe ministrul moldovean de externe Nicu Popescu să participe la următorul summit NATO de la Vilnius.

Sursa: https://moldova.europalibera.org