Jurnal academic „SECURITATEA NAȚIONALĂ A REPUBLICII MOLDOVA ÎN CONTEXTUL PROVOCĂRILOR SECURITĂȚII REGIONALE”

13 octombrie 2020

Comments are off for this post.
Jurnal academic „SECURITATEA NAȚIONALĂ A REPUBLICII MOLDOVA ÎN CONTEXTUL PROVOCĂRILOR SECURITĂȚII REGIONALE”

În anul 2017 s-au împlinit 10 ani de cooperare dintre Centrul de Informare și Documentare privind NATO (CID NATO) în Republica Moldova și Universitatea de Stat din Moldova. Datorită colaborării eficiente pe parcursul anilor, CID NATO a reușit să organizeze Conferințe pentru studenți, mese rotunde, lecții publice susținute de experți naționali și internaționali, Școli de Securitate pentru tineri, Simularea procesului de luare a deciziilor în cadrul NATO. Am asigurat stagii de practică și de voluntariat pentru aproximativ 300 studenți USM de la Facultățile Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative, Drept, Limbi Străine, Jurnalism și Științe ale Comunicării, Geografie, Istorie etc. Aceste activități au permis studenților să își dezvolte capacitățile analitice, organizatorice și de cunoaștere a sectorului de securitate, apărare, diplomație și modalitatea de funcționare a organizațiilor internaționale. În cadrul activitaților de diplomație publică la nivel național și internațional am promovat imaginea pozitivă a Republicii Moldova și a Universității de Stat în particular, prin participarea corpului didactic, a studenților, masteranzilor și doctoranzilor.

Cu această ocazie, Centrul de Informare și Documentare privind NATO în Republica Moldova în cooperare cu Universitatea de Stat din Moldova a organizat Conferința cu genericul „Securitatea națională a Republicii Moldova în contextul provocărilor securității regionale”. Scopul activității a fost de a promova cultura de securitate prin intermediul discuțiilor asupra subiectelor ce vizează arhitectura de securitate europeană și utilizarea soft-power în sectorul de securitate. Evenimentul a oferit oportunitatea de a dezbate realizările cooperării NATO – Republica Moldova. Conferința a reunit experți naționali și internaționali, formatori de opinie, reprezentanți ai mediului academic, mass-media și oficiali ai instituțiilor de stat.

CID NATO a adunat în această publicație opinia studenților/ studentelor și profesorilor/ profesoarelor din cadrul Universității de Stat din Moldova pentru a încuraja dezbaterile constructive și pentru a răspunde la întrebările: Ce cuprinde securitatea națională a Republicii Moldova? Cu ce provocări se confruntă? Care sunt perspectivele de modernizare a securității Republicii Moldova?

Jurnalul academic „SECURITATEA NAȚIONALĂ A REPUBLICII MOLDOVA ÎN CONTEXTUL PROVOCĂRILOR SECURITĂȚII REGIONALE” paote fi accesat aici: https://drive.google.com/file/d/1MBhbMKXpEvPia33KlqV1c5Gl6RT1Tl4-/view

  • Brosura_expozitie_25 de ani