Lansare Proiectelor în domeniul Securității Cibernetice din cadrul Programului NATO „Știință pentru Pace și Securitate” (SPS)

10 octombrie 2016

Comments are off for this post.
Lansare Proiectelor în domeniul Securității Cibernetice din cadrul Programului NATO „Știință pentru Pace și Securitate” (SPS)

La data de 6 octombrie 2016, în incinta Guvernului Republicii Moldova a avut loc lansarea Proiectelor în domeniul Securității Cibernetice din cadrul Programului NATO „Știință pentru Pace și Securitate” (SPS), care reprezintă un instrument ce contribuie la dezvoltarea dialogului și cooperării cu statele partenere, prin implementarea proiectelor în domeniul științei și inovației.
La eveniment au participat oficialități de rang înalt din cadrul mai multor instituții precum Cancelariei de Stat, Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerul Tehnologiilor Informaționale și Telecomunicațiilor, reprezentanți ai corpului diplomatic, NATO, precum şi reprezentanți ai instituțiilor naționale implicate în Program.
Evenimentul a fost deschis de dna Elena Mârzac, director executiv al Centrului de Infromare și Documentare privind NATO din Moldova (CID NATO) care a menționat că Republica Moldova este implicată ân activitățile științifice ale NATO începînd din 1994. Această cooperare are la bază 2 domenii prioritare: apărarea împotriva terorismului și contracararea altor amenințări la adresa securității. Acest program constituie o platforma de dialog dintre statele memebre și partenere NATO. Iar lansarea a 3 proiecte demonstrază beneficiul practic de cooperare dintre RM-NATO.
Roman Cazan, Secretarul general adjunct al Guvernului a adus mulțumiri partenerilor naționali și internațional pentru implementarea proiectului, menționând că Guvernul RM susține pe deplin aceste proiecte, în mod special pentru lansarea laboratorului, întrucât CTS reprezintă Punctul național de contact pentru facilitarea cooperării în cradul proiectelor SPS.
Vitalie Tarlev, Viceministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor a menționat că pe dimeniunea sectorului cibernetic, în octombrie, 2015 a fost a probată o listă de acțiuni ce urmează a fis implemenată în perioada apropiată. Iar CTS este operator cu statut special ce pune la dispoziția guvernului soluții de comunicații, schimb de date si interconexiune. Precum și, Ministerul dezvoltă cadrul legal în domeniul securității cibernetice pe dimensiunile: apărare, sector public și privat.
Emil Druc, Director, Direcția Generală Cooperare Multilaterală, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova a pus accent pe colaborarea dintre RM – NAO. Prin urmare, NATO desfățaoară o activitate amplă de cercetări ștințifice cu scopul de a lega inovațiile tehnologice de mendiul societal prin proiectele din cadrul SPS, iar Moldova beneficiază plenar de cooperarea știițifică cu NATO.
Michael Gaul, care este Consilier superior pe proiecte și strategii, Divizia Riscuri de securitate emergente, Cartierul General NATO a vorbit despre securitatea coooperativă care este unul din principiile de baza ale NATO și care unește țările membre și partenere NATO. Moldova și NATO sunt parteneri care impărtășesc aceleași valori, astfel că colaborarea are loc prin mai multe proiecte benefice pentru cetatenii RM, printre care sunt și următoarele 3 care vor fi menționate.
În cadrul evenimentului au fost prezentate 3 proiecte și anume:
Proiectul I. Lansarea Laboratorului de cercetare şi instruire în domeniul securității cibernetice din cadrul UTM.
Speakerii care au vorbit despre acest proiect sunt Serghei Popovici, Director general al Î.S. Centrul de telecomunicații speciale; Valentin Amariei, Prorector formare continuă și relații internaționale al Universității Tehnice a Moldovei și Lauri Almann, Cofondator al laboratorului BHC, Companie pentru securitatea cibernetică, Estonia. Serghei Popovici a menționat că laboratorul va avea un impact pozitiv în aprărarea RM și acesta reprezintă un spațiu comun de obținere a unor capacități de răspuns în mediul informațional. Al doilea vorbitor a accentuat rolul Universității Tehnice în cadrul acestui proiect, prin faptul că UTM are misiunea de a contribui prin acțiuni concrete la consolidarea și operaționalizarea sistemului național de securitate cibernetică prin pregatirea și formarea profesională continuă și efectuarea cercetărilor în domeniul securitaii cibernetice. Lauri Almann a vorbit despre valoarea științifică și tehnologică a laboratorului, beneficiul pentru societatea moldovenească pe care îl aduce acesta și despre potențialul care va fi dezvoltat prin acest laborator.
Proiectul II. Crearea unei instituții de tip CERT în cadrul Ministerului Apărării. În cadrul prezentării acestui proiect, Gheorghe Galbura, Viceministrul Apărării al Republicii Moldova a accentuat importanta securității cibernetice și riscurile la care se supun instituțiile într-o societate în care tehnologiile se dezvoltă într-un pas rapid.
Ian Davies, care este Cercetător pricipal la Agenția pentru comunicații și informare a NATO (NCIAgency) a vorbit despre noile tehnologii informaționale care prezintă un risc tot mai mare la adresa securității oricărui stat, astfe că, este nevoie de elaborarea unor metode de contracarare a pericolelor respective. Precum și despre capacitatile pe care de detine o echipa CERT si semnificația acestora într-o societate dezvoltată.
Proiectul III. ”Planul Național al Republicii Moldova de implementare a Rezoluției 1325 a Consiliului de Securitate al ONU”. Ewa Myszkowska de la Divizia Riscuri de securitate emergente, Cartierul General NATO a menționat că acest proiect are ca scop să asiste sectorul guvernamental și civil în vederea creării unei strategii interinstituționale naționale, care va implementa Rezoluția 1325. Elena Mârzac a accentuat semnificația și importanța proiectului, întrucât în cadrul IPAP Republica Moldova – NATO pentru anii 2014-2016 (Capitolul I, paragraful 1.8 se menționează că Moldova va întreprinde acţiuni în vederea implementării Rezoluţiei 1325 a Consiliului de Securitate al ONU privind rolul femeilor în asigurarea păcii şi securităţii şi va coopera cu Alianţa Nord-Atlantică pentru a implementa politica NATO în acest domeniu. Această tematică este relativ nouă şi este considerată drept o necesitate cu mai multe provocări.
Prima parte a evenimentului a fost încheiată de o sesiune de întrebări, răspunsuri și concluzii.
Evenimentul de lansare a proiectelor a fost urmat de inaugurarea oficială a Laboratorului din cadrul Universităţii Tehnice a Moldovei, unde despre importanța proiectului au vorbit Valentin Amariei, Prorector UTM ; Viorica Sudacevschi, Şef catedra Calculatoare, UTM ; Michael Gaul, consilier superior pe proiecte și strategii, Divizia Riscuri de securitate emergente, Cartierul General NATO ; Lauri Almann, Cofondator al laboratorului BHC, Companie pentru securitatea cibernetică, Estonia ; Andrus Kivisaar, laboratorul BHC, Companie pentru securitatea cibernetică, Estonia și Blaine Tyson, Ofițer, managementul informațiilor, Ambasada Statelor Unite ale Americii la Chișinău.
Reflectarea în mass-media a evneimentului :
http://curentul.md/stiri/specialistii-it-din-mai-multe-institutii-vor-fi-instruiti-in-domeniul-securitatii-cibernetice.html
http://www.hotnews.md/articles/view.hot?id=37304
http://www.publika.md/moldova-a-facut-primii-pasi-in-securitatea-cibernetica-a-fost-inaugurat-un-laborator-de-cercetare-_2768601.html
http://trm.md/ro/social/trei-proiecte-in-domeniul-securitatii-cibernetice-au-fost-lansate-la-chisinau/

Studenții din Chișinău vor învăța cum să apere țara de atacuri cibernetice


https://www.privesc.eu/arhiva/69297/Lansarea-proiectelor-din-cadrul-Programului–Stiinta-pentru-Pace-si-Securitate–al-NATO
http://www.moldpres.md/news/2016/10/06/16007946
http://radiochisinau.md/proiecte-nato-de-asigurare-a-sigurantei-cibernetice-in-r-moldova–38673.html

Trei proiecte în domeniul Securităţii Cibernetice au fost lansate la Chişinău

http://realitatealive.md/live-lansarea-a-trei-proiecte-privind-consolidarea-capacitatilor-de-aparare-cibernetica-a-republicii-moldova_46274.html

http://www.nato.int/cps/en/natohq/news_135696.htm