Lansare Proiectelor în domeniul Securității Cibernetice din cadrul Programului NATO „Știință pentru Pace și Securitate” (SPS)

5 octombrie 2016

Comments are off for this post.
Lansare Proiectelor în domeniul Securității Cibernetice din cadrul Programului NATO „Știință pentru Pace și Securitate” (SPS)

Comunicat de presă

Lansare Proiectelor în domeniul Securității Cibernetice din cadrul Programului NATO „Știință pentru Pace și Securitate” (SPS)

La data de 6 octombrie 2016, Guvernul Republicii Moldova va găzdui un eveniment important dedicat lansării Proiectelor în domeniul Securității Cibernetice din cadrul Programului NATO „Știință pentru Pace și Securitate” (SPS), care reprezintă un instrument ce contribuie la dezvoltarea dialogului și cooperării cu statele partenere, prin implementarea proiectelor în domeniul științei și inovației.
La eveniment vor participa oficialități de rang înalt din cadrul Cancelariei de Stat, reprezentanți ai corpului diplomatic, NATO, precum şi reprezentanți ai instituțiilor naționale implicate în Program.
De această dată, Programului NATO „Știință pentru Pace și Securitate” (SPS) prezintă trei proiecte de importanță națională.
Proiectul I. Lansarea Laboratorului de cercetare şi instruire în domeniul securității cibernetice din cadrul UTM, creat la inițiativa Î.S. ”Centrul de telecomunicații speciale” cu suportul NATO, Ambasadei SUA şi a Ambasadei Estoniei, precum și a instituțiilor naționale implicate în proiect. Acest Laborator, şi instruirile ce le va găzdui, vor contribui esențial la perfecţionarea capabilităţii statului de a reacţiona la provocările societăţii moderne şi ameninţările în adresa securităţii prin diversificarea acţiunilor de investigare şi prevenire a incidentelor de securitate cibernetică existente la nivel naţional.
Proiectul II. Crearea unei instituții de tip CERT în cadrul Ministerului Apărării, ca instrument eficient în vederea contracarării riscurilor și amenințărilor care pot surveni în urma atacurilor cibernetice, din ce în ce mai complexe şi numeroase. În acest sens, Republica Moldova cooperează cu Alianța Nord-Atlantică întru dezvoltarea capacităților de apărare cibernetică prin dezvoltarea și implementarea unor proiecte comune.
Proiectul III. ”Planul Național al Republicii Moldova de implementare a Rezoluției 1325 a Consiliului de Securitate al ONU”, este lansat în contextul implementării Rezoluției 1325 a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite privind rolul femeilor în asigurarea păcii și securității. Implementarea acestuia va fi realizată cu suportul Ministerului Apărării al Republicii Moldova, în colaborare cu Institutul pentru Securitate Inclusivă (ISI) și Centrul de Informare și Documentare privind NATO din Moldova (CID NATO). Obiectivul principal al proiectului este să asiste Guvernul Republicii Moldova, cât și reprezentanții societății civile la elaborarea strategiei naționale interinstituționale de implementare a rezoluției 1325.
Evenimentul de lansare a proiectelor va fi urmat de inaugurarea oficială a Laboratorului din cadrul Universităţii Tehnice a Moldovei. În scurt timp, în incinta Laboratorului vor urma o serie de instruiri practice, cu o durată de două săptămîni, puse la dispoziţia administratorilor de sisteme şi reţele informaţionale din cadrul autorităţilor publice.

Reflecții mass-media:
https://www.privesc.eu/arhiva/69297/Lansarea-proiectelor-din-cadrul-Programului–Stiinta-pentru-Pace-si-Securitate–al-NATO
http://www.moldpres.md/news/2016/10/06/16007946
http://curentul.md/stiri/specialistii-it-din-mai-multe-institutii-vor-fi-instruiti-in-domeniul-securitatii-cibernetice.html
http://www.hotnews.md/articles/view.hot?id=37304
http://www.publika.md/moldova-a-facut-primii-pasi-in-securitatea-cibernetica-a-fost-inaugurat-un-laborator-de-cercetare-_2768601.html
http://trm.md/ro/social/trei-proiecte-in-domeniul-securitatii-cibernetice-au-fost-lansate-la-chisinau/

Studenții din Chișinău vor învăța cum să apere țara de atacuri cibernetice