Lecția publică „NATO – percepții reale și mituri”

12 martie 2016

Comments are off for this post.
Lecția publică „NATO – percepții reale și mituri”

La data de 11 martie CID NATO a organizat o lecție publică pentru studenții de la Universitatea Liberă Internațională din Moldova intitulată NATO – percepții reale și mituri. Lecția a fost susținută Iurie Pîntea, Director de Program, Institutul de Politici Publice.

Principale subiecte abordate au fost cultura securității, sursele de informare în societate și percepția NATO în Republica Moldova. Dl. Pîntea a făcut o comparație între cazul Moldovei și a Estoniei, țări care sunt foarte similare după mai multe criterii: teritoriu, populație, moștenire sovietică și existența unei minorități vorbitoare de limbă rusă.

„Comparînd Estonia cu Moldova se vede pronunțat o diferență clară în percepția populației a structurilor de forță: mai mult de 80% de Estonieni au o atitudine pozitivă față de Armată și Poliție. În Moldova, doar 30% de oameni au încredere în Poliție și 38% în Armată. De asemenea, la întrebarea dacă oamenii au lupta personal pentru țară în cazul unui război, 60% din Estonieni au răspuns pozitiv în comparație cu doar 21% în Moldova.” Acest lucru indică faptul că în Moldova nu există o cultură a securității. Cunoștințele în acest domeniu sunt foarte limitate iar oamenii indiferenți. Conform sondajelor de opinie în Estonia, Organizația Nord Atlantică are o imagine negativă de 22% din populație. În Republica Moldova, acest procentaj este cu mult mai mare înregistrînd peste 40%.
Pe marginea acestei percepții negative se conturează și multe alte mituri și păreri:

  • Confundarea Uniunii Europene cu NATO
  • Perceperea NATO doar prin dimensiunea forței militare
  • Interpretarea greșită a securității colective
  • Înțelegerea unilaterală a conflictului din Ucraina
  • Nepăsarea societății despre securitate și apărare

În cadrul sesiunii întrebări și răspunsuri, dl Pîntea a menționat că aderarea la „Alianța Nord-Atlantică este un proces îndelungat care poate fi influențat de mai mulți factori. O categorie de factori sunt cei interni, cînd statul și societatea și-a ales această opțiune și face pașii necesari pentru a îndeplini acest obiectiv. Un alt set de factori sunt cei externi, spre exemplu conflictul din Ucraina care a produs o schimbare totală a paradigmei de securitate din regiune. Conflictul între Rusia și Ucraina oferă mai multe oportunități Moldovei în acest sens. Totul depinde de voința politică și cum se schimbă atitudinea în societate.” Acesta a mai menționat că “Transnistria este o una din mari obstacole pentru integrare atît în UE cît și în NATO. Problema Transnistriană însă nu este nesoluționabilă, la fel cum am vorbit anterior, este o problemă care ține de percepție și voință politică. În Moldova, nimeni nu este cointeresat de soluționare“. De asemenea, cu referire la sursele de informare dl Pîntea a menționat că Informația este foarte dinamică, iar credibilitatea surselor se schimbă în permanență în dependență de interese. Cautați surse alternative, cautați divergența și pluralitate de opinie. Sfatul meu, ca pentru viitori specialiști în domeniu, consultați nu doar surse media dar și cele academice.

Pentru detalii şi informaţii cu privire la acest eveniment, vă rugăm să ne contactaţi la adresa electronicainfo@infocenter.md sau la numărul de telefon +37322577824.