Lecția publică ‘securitatea și justiția în era digitală’

3 noiembrie 2017

Comments are off for this post.
Lecția publică ‘securitatea și justiția în era digitală’

Una dintre prioritățile NATO este contracarea crimelelor cibernetice și lupta împotriva acestora întrucât în era în care trăim securitatea cibernetică trebuie studiată și abordată ca atare. Iar Republica Moldova este statul care se inspiră de la partenerii săi inclusive de la statele membre și partenere NATO.
Despre cum Republica Moldova răspunde pericolelor din mediul virtual, despre instrumentele juridice de reglementare crimelor cibernetice, despre securitatea cibernetica ca parte a sectorului de securitate si apărare al tarii, precum si despre exemplul Estoniei în domeniul guvernării electronice, intrucât in Estonia acest domeniu este unul dintre cele mai bune s-a discutat pe 2 noiembrie, în cadrul unei lecții publice pentru studenții Universității Tehnice a Moldovei a avut cu genericul ‘securitatea și justiția în era digitală’.
Evenimentul a fost organizat de către Centrul de Informare și Documentare privind NATO din Republica Moldova în comun cu Universitatea Tehnică a Moldovei și a adunat în jur de 100 de participanți. În calitate de vorbitori au fost Victor GUZUN, fost Ambasador al R. Moldova în Estonia, profesor la Universitatea Tehnologică din Tallinn, manager Guzun Consulting; Alexei LUNGU, Procuror, Secţia tehnologii informaţionale şi combaterea crimelor cibernetice din cadrul Direcţiei urmărire penală şi criminalistică a Procuraturii Generale; Igor ZAVALSKI, colonel în rezervă, lector, Academia Militară a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun”. Iar subiectele discutate au fost: E-Guvernare: Cazul Estoniei; Atribuțiile Procuraturii în combaterea crimelor cibernetice; Operații cibernetice și structuri militare implicate.