Lecție publică: ”Cooperarea cu NATO: experiența Letoniei” cu studenții ASEM

24 martie 2021

Comments are off for this post.
Lecție publică: ”Cooperarea cu NATO: experiența Letoniei” cu studenții ASEM

Astăzi, 24 martie, Centrul de Informare și Documentare privind NATO împreună cu Ambasada Letoniei în Moldova și Academia de Studii Economice din Moldova – ASEM a desfășurat lecția publică pe subiectul ”Cooperarea cu NATO: experiența Letoniei” pentru studenții ASEM.

În calitatea de speaker a fost E.S. Dl Uldis Mikuts, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Letonia în Republica Moldova, care a prezentat experiența Letoniei în aderarea la NATO, parteneriatul cu membrii alianței, privilegiile și beneficiile pe care le are Letonia din momentul aderării la organizație, precum și câteva din provocările ale parteneriatului.

Excelența Sa a menționat că anul acesta Letonia sărbătorește 17 ani de la aderarea la Alianța Nord-Atlantică și faptul că pentru dumnealui NATO reprezintă o importantă componentă in parcursul pro-european al Letoniei. De asemenea, E.S. a remarcat că Letonia s-a alăturat programului ”Parteneriatul pentru Pace”, din care face parte și Republica Moldova, care a oferit posibilitatea de a beneficia de consultări cu experți civili și militari ai NATO, precum și de îndrumarea și asistența practică a acestora, în special în consolidarea sistemului de apărare. Din 2004, o dată cu aderarea la NATO, poziția Armatei Letone și a afacerilor sale militare în societate s-a îmbunătățit considerabil. Soldații letoni au participat la peste 200 de operațiuni gestionate de NATO. O astfel de cooperare între Letonia și NATO, urmată de o combinație de competențe necesare, oferă o bază solidă pentru securitatea și apărarea țării.

La final de activitate, cadrul didactic și studenții prezenți la lecție au avut posibilitatea să adreseze întrebări E.S. Dl Uldis Mikuts.

  • 1
  • 2