Lecție publică “Cum a devenit România mai puternică datorită apartenenței la NATO, UE și a parteneriatului strategic cu SUA”

7 aprilie 2021

Comments are off for this post.
Lecție publică “Cum a devenit România mai puternică datorită apartenenței la NATO, UE și a parteneriatului strategic cu SUA”

Astăzi, 7 aprilie, Centru de Informare și Documentare privind NATO în Moldova a organizat o lecție publică pe subiectul “Cum a devenit România mai puternică datorită apartenenței la NATO, UE și a parteneriatului strategic cu SUA” susținută de Colonel Cristi LADANIUC, Atașat al Apărării, Militar și Aero al Ambasadei României în Republica Moldova. La activitate au participat studenții militari ai Academiei Militare a Forțelor Armate ”Alexandru cel Bun” (AMFA), doctoranzi și studenți de la universitățile USM, USEM și ASEM, dar și liceeni din Moldova.

În cadrul întrunirii virtuale Domnul Atașat a prezentat o vastă informație despre cum a devenit România mai puternică după aderarea la NATO, despre rolul României în NATO, și care a fost impactul NATO asupra securității României. De asemenea, s-a relatat că aderarea României la NATO și la UE constituie fundamentele politice principale ale României, în pofida faptului că aderarea dată a fost una prea întârziată.

Col Ladaniuc a menționat că de la aderare, România a beneficiat de unele ajutoare din partea organizației. Ce ține de pandemie, România a beneficiat de ajutor din partea unităților militare ale NATO în procesul de vaccinare. De asemenea, se simte o evoluție economică pozitivă pentru domeniul apărării în această perioadă în care România este stat membru al NATO.

Securitatea și apărarea sunt pilonii fundamentali ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord și prin urmare sunt două aspecte importante atât în România cât și în statele membre ale NATO. De aici ne facem concluzia că NATO înseamnă și obligațiuni, una dintre aceste obligațiuni este implicarea României la procesele de apărare pe flancul estic. România are contribuții semnificative la misiunile NATO. În fiecare an la aceste misiuni participă circa 900 de militari din România. Aceștia au participat la misiuni de combatere a terorismului și nu numai, în Georgia și Azerbaijan (2016), în Ucraina și de asemenea în Republica Moldova.

Cât despre relația României cu Republica Moldova, s-a menționat că România ne oferă un sprijin constant inclusiv în programul distrugerii pesticidelor, care a fost foarte costisitor. De asemenea, datorită faptului că România este partener al UE și NATO, Moldova a beneficiat până acum de 70.000 de vaccinuri, din 200.000 promise, împotriva Covid-19, din partea României.

Iar la sfârșitul activității au fost adresate diverse întrebări de către participanți pe subiectele soluționării conflictului din Transnistria, Cooperarea Republicii Moldova cu NATO și riscurile și amenințările securității regionale.

  • 1
  • 4
  • 3
  • 2