Lecție publică „Război Hibrid: Experiența Ucrainei”

28 martie 2016

Comments are off for this post.
Lecție publică „Război Hibrid: Experiența Ucrainei”

Pe data de 25 martie 2016, în incinta Centrului de Informare și Documentare privind NATO din Moldova, a avut loc o lecție publică pentru studenți cu genericul „Război Hibrid: Experiența Ucrainei”. Invitații speciali, experții Centrului de Studii ale Armatei, Conversiunii și Dezarmării (CSACD) din Ucraina – Anton Mikhnenko și Mikhailo Samus.

Experții s-au împărțit cu experiența Ucrainei de război hibrid definit printr-o confruntare indirectă cu Rusia. Cele două focare de conflict, Crimeea și Regiunea Donbass, sunt tratate diferit de mass media. Pentru Ucraina, Crimeea este declarată teritoriu ocupat, pe cînd Rusia îl definește ca reunificare istorică. Conflictul armat din regiunea Donbass este calificată ca război civil de Rusia, iar Ucraina îl abordează prin prisma misiunii anti-terorism.

În prezentarea susținută s-au conturat principalele elemente ale războiului hibrid care constă din patru componente: politica externă, economică, informațională și militară. În cadrul lecției publice de asemenea s-a atras atenția la similitudinile dintre războiul civil din 1917-1920 și conflictul din 2014-2016 în special metodele și tacticile utilizate precum capitalizarea pe incertitudine și situațiile conflictogene din interiorul țării, mascarea componentei militare și utilizarea forțelor armate neconvenționale și în final crearea iluziei de neimplicare în conflict pentru părțile terțe.

La sfârșitul sesiuni studenții au pus mai multe întrebări pentru experții din Ucraina în privința rolului Rusiei în conflict și cum reacționează Ucraina în combaterea zăzboiului hibrid făcînd paralela cu conflictul din Transnistria.
DSCN3446

DSCN3448

DSCN3451

DSCN3460

DSCN3462

DSCN3468