Lecție publică “Rolul NATO și al României în consolidarea securităţii și stabilităţii în regiunea Mării Negre“

5 octombrie 2017

Comments are off for this post.
Lecție publică “Rolul NATO și al României în consolidarea securităţii și stabilităţii în regiunea Mării Negre“

Zilele NATO în Moldova 2017 reprezintă un proiect implementat de către CID NATO, acesta constă dintr-o serie de evenimente publice menite să promoveze relațiile dintre Moldova și NATO. Activitățile din cadrul proiectului permit implicarea directă a publicului din RM în subiectele ce vizează domeniul securității, apărării și parteneriatul
RM-NATO. Acest proiect are scopul de a implementa prevederile Planului Individual de Acțiune al Parteneriatului (IPAP) Republica Moldova-NATO.

Parte a proiectului la data de 5 octombrie CID NATO a organizat lecția publică cu participarea E.S. Dl Daniel Ionița, Ambasador al României la Chișinău. E.S. cu genericul “Rolul NATO și al României în consolidarea securităţii și stabilităţii în regiunea Mării Negre“. Evenimentul a avut loc la ora 11:00, în cadrul Universității de Stat „B.P.Hașdeu” din Cahul. În acest context, Ambasadorul României s-a referit la efectele pozitive pe care standardele impuse de aderarea României la NATO le-au avut asupra societății românești în ansamblul său, prin asigurarea securității, a stabilității și pentru crearea premiselor de creștere economică. De asemenea, oficialul român a menționat că Alianța Nord Atlantică reprezintă o structură politico-militară perfect adaptată realităților și provocărilor actuale, fiind o organizație centrată pe apărarea colectivă, dar deschisă cooperării și angajării constructive în dialog a statelor partenere, inclusiv prin programe educaționale și de colaborare științifică. Ambasadorul român a prezentat provocările de securitate din regiunea extinsă a Mării Negre, precum și mecanismele de cooperare specifice pe care NATO le derulează cu statele partenere, insistând asupra cazului particular al Republicii Moldova. A evidențiat, în acest sens, Fondul fiduciar pentru distrugerea substanțelor chimice periculoase și a pesticidelor, la care și România a avut o contribuție financiară semnificativă, precum și programele de cooperare derulate sub egida Știință pentru Pace.

CID NATO, de asemenea, a oferit materiale informaționale, cărți cu scopul de a fi distribuite în cadrul punctului de contact NATO din Cahul, Biblioteca Universității de Stat „B.P.Hașdeu”.

În cazul în care aveţi careva întrebări, sau sugestii ori propuneri în acest sens, vă rugăm să ne contactaţi pe adresa de mail sanda.sandu@infocenter.md sau la numărul de telefon +373 79 305 849.

daniel ionita