Masa rotundă “Controlul parlamentar în asigurarea securității informaționale”

24 februarie 2018

Comments are off for this post.
Masa rotundă “Controlul parlamentar în asigurarea securității informaționale”

Vineri, 23 februarie, în incinta clădirii Parlamentului a avut loc masa rotundă cu genericul “Controlul parlamentar în asigurarea securității informaționale”, organizată de către Centrul de Informare și Documentare privind NATO din RM în colaborare cu Centrul de la Geneva pentru Controlul Democratic al Forțelor Armate (DCAF) și Comisia Parlamentară “Comisia Securitate națională, apărare și ordine publică”.
La eveniment au participat reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale din RM, ambasadelor acreditate în RM, organizațiilor non-guvernamentale de profil și ai mediului academic.
Alocuțiunile de deschidere au fost susținute de către dl Roman Boțan – Președinte al Comisiei Securitate națională, apărare și ordine publică; dl Vladimir Hotineanu – Președinte al Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret,sport și mass-media; dna Elena Mârzac – directoare executivă a Centrului de Informare și Documentare privind NATO din RM; dl Philipp Fluri – director adjunct al Centrului de la Geneva pentru Controlul Democratic al Forțelor Armate (DCAF), care au salutat interesul participanților și vorbitorilor de a participa la activitate, precum și importanța temei abordate.
La sesiunea I “Cerințele privind conceptului securității informaționale în contextul european și euro-atlantic” dl Valery Ratchev (DCAF) și dl Viorel Cibotaru (IESPM) au vorbit despre Securitatea informațională în contextul european și euro-atlantic prin prisma elaborării strategiilor naționale în domeniul securității informaționale din perspectiva statelor mici. Dl. Ratchev a vorbit despre cazul Bulgariei în acest sens, iar dl. Cibotaru a vorbit despre importanța elaborării documentelor cadru care să abordeze securitatea națională, precum și despre rolul parlamentului și a altor instituții privind controlul asupra respectării și implementării acțiunilor din Conceptul securității informaționale.
La a II-a sesiune “Rolul Parlamentului în crearea unei legi privind securitatea informațională” dl Philipp Fluri (DCAF) a abordat domeniile care trebuie sa fie luate în considerare atunci când sunt elaborate documente precum este Concepția securității informaționale și mai exact propaganda, războiul hibrid, capacitățile de apărare și economice ale statului și alte provocări cu care se confruntă statul la etapa actuală. Iar dl Igor Boțan (Parlament) a evidențiat domeniile care sunt abordate în Concepția securității informaționale, a vorbit despre vulnerabilitățile cu care se confruntă statul din perspectiva securității cibernetice, propagandei. Un punct aparte discutat a fost rolul mass-mediei în informarea cetățenilor.
La sesiunea a III-a “Strategia Securității Informaționale: Perspective și metode de implementare” dl Artur Degteariov a vorbit despre riscurile și amenințările și infracțiunile ce țin de securitatea informatică. Dl Ion Bunduchi (APEL) despre informarea corectă a cetățenilor, independența și libertatea presei și implicarea politicului în în instituțiile mass-media, oferind soluții pentru a înlătura problemele existente. Dl Petru Macovei (API) a vorbit despre fenomenul fake news și consecințele acestuia asupra spațiului mediatic din RM, importanța educării publicului, abordării cu strictețe a problemelor din sistem și existența instituțiilor puternice care să facă față provocărilor pe segmentul informațional al securității informaționale. Dna Corina Cepoi (Internews) a menționat că acțiunile și eforturile privind securitatea informațională ar trebui să fie redirecționate altfel și nu în comparație cu alte țări. De asemenea a vorbit despre impactul legii anti-propagandă asupra cetățenilor vorbitori de limba rusă și că publicul nu a fost pregătit pentru o astfel de lege, astfel că publicul trebuie respectat, iar conceptul de educație mediatică să fie dezvoltat în colaborare cu Ministerul Educației. Dna Tatiana Puiu (Freedom House) a menționat că noul document de politici al strategiei privind securitate informațională trebuie să conțină o recunoaștere clară a conceptului de securitate informațională din perspectiva media, trebuie să existe un cadru normativ care să fie îmbunătățit în urma problemelor identificate în cadrul Strategiei.
Masa rotundă s-a încheiat cu decizia să fie elaborat un document care să conțină recomandările expuse în timpul evenimentului de către societatea civilă.