Masa rotundă cu genericul „Strategia Națională de Apărare, actualități și perspective”

23 august 2016

Comments are off for this post.
Masa rotundă cu genericul „Strategia Națională de Apărare, actualități și perspective”

Centrul de Informare și Documentare privind NATO din Moldova (CID NATO) în cooperare cu Ministerul Apărării a organizat marți, 23 august, Masa rotundă cu genericul: „Strategia Naţională de Apărare, actualităţi şi perspective”, în contextul implementării Decretului Preşedintelui Republicii Moldova nr. 2068 din 13 mai 2016, privind constituirea Comisiei pentru elaborarea Strategiei naţionale de apărare a Republicii Moldova.

Scopul activităţii vizează creşterea gradului de implicare a societăţii civilie în procesul de elaborare a documentelor strategice în domeniul asigurării apărării naţionale a Republicii Moldova. Proiectul Strategiei Naționale de Apărare (SNA) a fost supus dezbaterilor, în vederea obținerii schimbului de informații, opinii, recomandări care pot conduce la îmbunătăţirea proiectului.

Masa rotundă a fost deschisă cu cuvântul de salut al Elenei Mârzac, Director Executiv, CID NATO. Dna Mârzac a menționat despre necesitatea consolidării transparenţei şi imparţialității, aceasta contribuind la responsabilizarea și monitorizarea actorilor implicați în procesele de luare a deciziilor politice. Transferul de expertiză din mediul asociativ în instituţiile publice poate contribui la calitatea implementării reformelor în anumite domenii.
Prezentarea proiectului Strategiei Naționale de Apărare a fost efectuat de către Aurel Fondos, Secretar de Stat al Ministerului Apărării. Dumnealui a prezentat procesul de elaborare, structura și conținutul Strategiei, de asemenea, a analizat și ședințele grupului de lucru. Acest grup fiind un organ executiv format din reprezentanții a 23 de institutii, scopul căruia este de a elabora documentul strategic. Pe parcursul elaborării Strategiei au avut loc 14 ședințe de lucru.
Dl Fondos a menționat că un rol mare în cadrul elaborării SNA îl constituie expertiza oferită de către experții internațională din cadrul Inițiativei de Consolidare a Capacităților Apărării (DCBI). Elementul cheie al acestei Inițiative fiind de a elabora cadrul legal de planificare și determinare clară a structurii apărării RM.

În cadrul Dezbaterilor privind proiectul Strategiei Naționale de Apărare a fost menționat faptul că RM trebuie să își consolideze eforturile asupra războiului hibrid care slăbește statul din interior. De asemenea, s-a discutat faptul că este nevoie de a eficientiza interacțiunea între instituțiile statului și comunicarea strategică în special în domeniul securității și apărării. Reforma Consiliului Suprem de Securitate la fel a fost un subiect discutat în cadrul dezbaterilor, aceasta fiind strigentă și necesară. De asemenea, în cadrul eveniment s-a stipulat necesitatea creării unui centru analitic independent care se va ocupa de evaluarea riscurilor, reprezentând un arbitru în domeniul apararii și securității, precum și necesitatea de a mări resursele financiare alocate pentru domeniul militar, de securitate si aparare de la 0,5% la 1 – 1,5 % din PIB.

În acelaşi context, Vă informăm ca proiectul SNA a fost publicat pe pagina oficială a Ministerului Apărării http://www.army.md/img/userfiles/doconline/sna.pdf sau www.army.md, iar propunerile şi sugestiile urmează a fi prezentate până la 31.08.2016, la adresa [email protected], [email protected], telefon de contact: 25 23 54.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să ne contactați la adresa de email [email protected] sau la nr. de tel.: 022 57 78 24.

Puteți urmări online masa rotundă accesând link-ul: https://www.privesc.eu/arhiva/68508/Masa-rotunda-cu-genericul–Strategia-Nationala-de-Aparare–actualitati-si-perspective-