Masa rotundă: Forme de conflict în spațiul post-sovietic: lecții de învățat pentru Ucraina și Republica Moldova.

28 martie 2016

Comments are off for this post.
Masa rotundă: Forme de conflict în spațiul post-sovietic: lecții de învățat pentru Ucraina și Republica Moldova.

Pe data de 24 martie 2016, în incinta Academiei de Ştiinţă a Moldovei, a avut loc masa rotundă cu genericul „Forme de conflict în spațiul post-sovietic: lecții de învățat pentru Ucraina și Republica Moldova”. În cadrul proiectului au participat reprezentanți ai comunității științifice, instituțiilor de stat, societății civile, experți naționali și internaționali, demnitari străini acreditați la Chişinău și mass-media. Evenimentul a fost organizat de Centrul de Informare și Documentare privind NATO în Moldova în colaborare cu Institutul de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Științe a Moldovei și Ambasada Ucrainei în Republica Moldova.

Cu cuvînt de deschidere a venit Valeriu Cușnir, director al Institutului de Cercetări Juridice și Politice AȘM, după care a urmat cuvînt de salut al Președintelui Academiei de Știință Gheorghe Duca, E.S. Ivan Hnatyshyn, ambasadorul Ucrainei în Moldova și Elena Marzac, Director Executiv CID NATO. Invitații speciali, experții Centrului de Studii ale Armatei, Conversiunii și Dezarmării (CSACD) din Ucraina – Anton Mikhnenko, director adjunct, și Mikhailo Samus, director adjunct pe relații internaționale, CSACD. Experții locali prof. Victor Juc, vicedirector Institutul de Cercetări Juridice și Politice, Oazu Nantoi, director de programe, Institutul de Politici Publice și Vitalie Gamurari, Director Scoala Doctorala Drept, ULIM.

În cadrul mesei rotunde s-au discutat schimbările în mediul de securitate regional și rolul conflictelor din spațiul post-sovietic. Experții Anton Mikhnenko și Mikhailo Samus s-au împărțit cu experiența crizei din Ucraina și rolul Rusiei în acest conflict. De asemenea vorbitorii au evidențiat rolul războaielor hibride și efectele acestora pentru securitatea națională. Experții din Moldova au făcut mai multe paralele cu conflictul din Transnistria și s-au expus pe faptul cum criza din Ucraina afectează securitatea Moldovei. La sfîrșitul mesei rotunde, participanții au conferit că trebuie aprofundată cooperarea între Republica Moldova și Ucraina și intensificarea colaborării la diferite nivele pentru a facilita schimbul de experiențe și practici.

Pentru detalii adiționale consultați Rezoluția Mesei Rotunde: Forme de conflict în spațiul post-sovietic: lecții de învățat pentru Ucraina și Republica Moldova.

Pentru mai multă informație cu referire la eveniment, găsiți vă rog atașate prezentările Гибридная война России в Украине - Инструменты и этапы ее реализации
Агрессия России против Украины: «гибридная война» или традиционная имперская политика?

Reflectarea în mass media a Conferinței:

Radio Chișinău
Privesc.eu
Rador.ro
Academia de Științe
TRM
Pan.md
InfoTag

DSCN3370

DSCN3375

DSCN3378

DSCN3386

DSCN3410

DSCN3417

DSCN3438