Masă rotundă la subiectul “Comunicarea strategică în domeniul securității și apărării: necesități și perspective”

30 noiembrie 2018

Comments are off for this post.
Masă rotundă la subiectul “Comunicarea strategică în domeniul securității și apărării: necesități și perspective”

La data de 15 noiembrie 2018, la Academia de Științe a Moldovei a avut loc o masă rotundă la subiectul “Comunicarea strategică în domeniul securității și apărării: necesități și perspective”.

Vorbitori de bază: dna Elena Mârzac, directoarea executivă a CID NATO din Republica Moldova, dl George Bălan, consilierul principal de stat al prim-ministrului în domeniul reintegrării, dl Gheorghe Oarza, șeful Direcție Politici de Apărare din cadrul Ministerului Apărării, dl Nicolae Chirtoacă, Ambasador și director al Institutului de Studii Strategice, dna Natalia Albu, Directoarea Centrului de Cercetări Strategice din cadrul Institutului de Cercetări Juridice și Politice dar și invitatul special din România, directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor și Early Warning, dl Iulian Chifu.

În contextul mesei rotunde au fost abordate subiecte ce țin de definirea și implementarea conceptului de comunicare strategică din perspectiva unei soluții eficiente de contracarare a amenințărilor mediului actual de securitate; necesitatea instituționalizării comunicării strategice în sectorul de securitate și apărare dar și despre războiul hibrid.

Dna Elena Mârzac, Directoarea CID NATO a vorbit despre importanța și potențialul impact pe care îl poate aduce instituționalizarea comunicării strategice pentru Republica Moldova prin contribuirea la formarea unei viziuni clare și consolidarea poziției pe plan intern și extern; coordonarea mesajelor; stabilirea unei relații puternice dintre guvern – instituțiile statului – populație; asigurarea transparenței în procesul decisional; asigurarea legitimității Guvernului și încrederii populației în structurile statului; lupta cu dezinformarea și alte amenințări hibride la adresa securității naționale. Totodată, dna Mârzac a explicat ce nu este comunicarea strategică și care sunt mijloacele de realizare a acesteia.

În opinia dnei Natalia Albu „În mediul actual de securitate comunicarea strategică a devenit elementul informațional indispensabil al autorităților naționale și unul din instrumentele statului pentru a-şi atinge obiectivele în domeniul securității și apărării”.

În același context, dl Gheorghe Oarza a menționat că Ministerul Apărării este în proces de revizuire și reformă a domeniului de comunicare cu mass-media și relație cu publicul, această remodelare a elementului de comunicare presupune și dezvoltarea unui mecanism de comunicare strategic integrat cu elemente informaționale bazate pe colaborare și interacțiune.

Domnul Iulian Chifu, directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor și Early Warning din România a ținut un discurs la subiectul “De la Stratcom la a cincea generație de război informațional, componentă a Războiului hibrid”. Dumnealui s-a referit la evoluția mecanismelor întrebuințate în vederea manipulării opiniei publice, creării mesajelor de tip provocător capabile să destabilizeze ordinea constituțională a statelor dar și despre complexitatea lumii virtuale, a rețelelor de socializare, instrumentelor folosite pentru colectarea și procesarea datelor personale în scopuri meschine dar și despre capacitățile statelor de a contracara aceste amenințări.

Activitatea a fost organizată de Institutul de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice sub egida Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, în parteneriat cu Ministerul Apărării și Centrul de Informare și Documentare privind NATO din Republica Moldova în contextul implementării proiectului Zilele NATO în Moldova, Ediția 2018.

  • IMG_20181115_093520
  • IMG_20181115_094125_BURST1
  • IMG_20181115_094742
  • IMG_20181115_095258
  • IMG_20181115_102025
  • IMG_20181115_104729
  • IMG_20181115_110749_1
  • IMG_20181115_110828
  • IMG_20181115_111939_1
  • IMG_20181115_112613