Masa rotundă „Republica Moldova între Est şi Vest – percepţia internă şi externă de securitate”

11 decembrie 2015

Comments are off for this post.
Masa rotundă „Republica Moldova între Est şi Vest – percepţia internă şi externă de securitate”

Centrul de Informare şi Documentare NATO în colaborare cu Institutul pentru Politici şi Reforme Europene, a organizat astăzi, 11 decembrie, o masă rotundă cu genericul „Republica Moldova între Est şi Vest – percepţia internă şi externă de securitate” care a avut scopul de a reflecta aspectele legate de instabilitatea politică şi economică, conflictul Transnistrean, situaţia curentă în sectorul de securitate şi apărare, percepţia NATO în Moldova.

Elena Mârzac, Director CID NATO, a vorbit despre tendinţele populaţiei RM în privinţa subiectelor de securitate bazate pe datele din Barometrul de Opinii Publice din decembrie 2015;

Sergiu Tofilat, expert pe dezvoltarea economică, IPRE, a abordat subiectul securităţii economice a Republicii Moldova şi care sunt riscurile şi ameninţările, astfel a  acentuat care sunt lacunele legale şi instituţionale din sistemul  bancar şi energetic. Totodată a venit cu un şir de soluţii, printre care se numără: reformarea politicii bugetar-fiscale, diversificarea surselor de procurare a energiei şi gazelor şi nu în ultimul rînd, restabilirea încrederii şi depolitizarea instituţiilor.

Tema conflictului tarsninstrean  a fost reflectată în tezele dl.Oazu Nantoi, director de programe, expert, IPRE, care a accentuat semnificaţia acestuia, cît şi lipsa de interes în rezolvarea lui;

Iniţiativa de consolidare a  capacităţilor de apărare (DCB)  – mecanismul de lucru, procesul de iniţiere şi aprobare şi despre starea actuală a acestuia a vorbit Aurel Fondos, Secretar de stat al Ministerului Apărării. Pe lingă aceasta, s-a pus în discuţie Strategia Securităţii Naţionale şi statutul Republicii Moldova ca furnizor de securitate, odată cu plecarea primului contingent de militari în Kosovo.

La masa de discuţii s-a abordat şi tema relaţiilor dintre Republica Moldova şi NATO, rolul ambasadei Poloniei în Republica Moldova de către Artur Michalski, Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova şi Summitul de la Varsovia, care va avea loc în vara anului 2016.

Sorin Ducaru, asistent al Secretarului General NATO pentru riscuri de securitate emergentă a pus în discuţii relaţia dinamică dintre RM-NATO şi a accentuat că aceasta constituie un parteneriat valoros, dar şi important. În acelaşi context de idei, Republica Moldova ar trebui să preia modalitatea de colaborare dintre NATO şi alte state. Ambasadorul a reiterate faptul că NATO respectă suveranitatea şi integritatea oricărui stat, iar Moldova trebuie să valorifice programele NATO la care este parte, acestea fiind SPS, DCB, proiectul privind distrugerea pesticidelor şi altele.