Masa rotundă “Situația din Ucraina într-un context regional”

31 mai 2016

Comments are off for this post.
Masa rotundă “Situația din Ucraina într-un context regional”

Pe data de 31 mai, 2016 în cadrul Centrului Informare și Documentare privind NATO din Moldova a avut loc of masă rotundă “Situația din Ucraina într-un context regional” cu participarea experților locali și invitatului special Dr. Hanna Shelest, redactor-șef al jurnalului academic “Ucraina Analytica”, membru al Consiliului de Politică Externă al Consiliului “Prisma Ucraineana” și curator al Școlii de Consolidare a Păcii din Ucraina.
Tema discuțiilor s-a purtat pe marginea conflictului din Ucraina într-un context regional, subiect care a trezit atenția mai multor experți din Moldova. Însăși modalitatea de numire a acestui conflict poarte un caracter confuz, începând de la termenul de “Război Civil”– circulat în mass-media Rusă, “Operațiune Anti-Terorism” – versiunea oficială utilizată de autoritățile de la Kiev și terminând cu termenul de “Război nedeclarat”. Dna. Shelest a clarificat această confuzie, indicând faptul că începând cu acțiunile din Maidan și până la anexarea Crimeei în 2014 se opera cu termenul de Criză. Odată, ce se include și o parte terță, Rusia, criza se transformă în conflict căpătând și o dimensiune externă.
În prezentarea sa, Dna. Shelest a abordat conflictul din Ucraina prin prisma regiunii Odessa. Dumneaei a menționat că în 2014, mai mulți experți considerau ca Odessa poate deveni a doua Crimee. Aceste opinii s-au format datorită la trei factori cheie: (1) factorul marginalizării regiunii, ce a condus la crearea unei percepții insulare și izolare de la centrul politic de la Kiev; (2) factorul limbii care contribuie la consolidarea persoanelor cu orientare pro-rusă și (3) factorul informațional, exemplificat prin prezența activă a propagandei și dezinformării Ruse.
În sesiunea întrebări-răspunsuri Dna. Shelest s-a împărțit cu opinia despre soluționarea conflictului din Donbass. Expertul consideră că acesta o să se transforme într-un conflict înghețat de lungă durată similar celui din Transnistria. De asemenea, Dr. Hanna Shelest s-a împărțit cu experiența Ucrainei în combaterea războiului informațional Rus, unul din elementele cheie este analiza și monitorizarea activă a tehnicilor de dezinformare care se produc prin intermediul zvonurilor și fake-urilor circulate în masă. În final Dna. Shelest a menționat că Moldova este un partener strategic pentru Ucraina, cu toate aceste se observă o lipsă practică de cooperare la nivel de conducere. Acest fapt este explicat de criza de guvernare atât din Moldova cât și din Ucraina. De asemenea, conflictul din Estul Ucrainei sifonează din atenția factorilor de decizie și fac ca guvernarea să se focuseze pe problemele de securitate de scurtă durată.
Resurse adăugătoare: http://ukraine-analytica.org/