#NATODAYS2020: NATO și Republica Moldova – un dialog constructiv
Cooperarea Republicii Moldova cu NATO datează de peste 25 de ani. Fundamentul acestei cooperări îl constituie programul Parteneriat pentru Pace la care Republica Moldova a aderat încă în anul 1994.
Necesitatea aderării la programul Parteneriatului pentru Pace a fost înțeleasă pe deplin la acea vreme de către Comisia de la Chișinău, mai ales în lumina riscurilor și vulnerabilităților cu care se confrunta țara noastră în vederea asigurării securității naționale și integrității teritoriale. Aflându-se într-o regiune instabilă a Europei, Republica Moldova a fost una din primele țări care a susținut inițiativa Parteneriatului și și-a exprimat deschis disponibilitatea spre aderare.
În acești peste 25 de ani, relațiile dintre NATO și Republica Moldova au trecut prin mai multe etape: după semnarea propriu-zisă a programului Parteneriatului, la 16 martie 1994, în 1997, Chișinăul aderă la Procesul de Planificare și Analiză a Parteneriatului (PARP), iar începând cu anul 2006, Moldova aderă la Planul Individual de Acțiuni în cadrul Parteneriatului (IPAP). Acesta din urmă reprezintă și până astăzi cadrul principal al desfășurării cooperării dintre Republica Moldova și NATO. Iar în 2015, a fost semnat și adoptat un pachet de consolidare a capacităților de apărare a Republicii Moldova (DCBI).
Mai multe despre relația Republicii Moldova cu NATO puteți citi în publicația „NATO și Republica Moldova – un dialog constructiv”:
– Versiunea #1 – realizată și printată cu suportul financiar al Diviziei de Diplomație Publică a NATO în contextul „Zilelor NATO 2020
– Versiunea #2 – printată cu suportul financiar al Ambasadei Lituaniei în Republica Moldova (Ambasadă Punct de Contact NATO) în contextul „Zilelor NATO 2020