Pastila #7. Ce înseamnă Concept strategic NATO?

1 august 2022

Comments are off for this post.
Pastila #7. Ce înseamnă Concept strategic NATO?

Ce presupune Conceptul STRATEGIC 2030 al NATO ŞI DE CE ESTE IMPORTANT PENTRU ŢĂRILE PARTENERE NATO? Acest subiect este abordat în cadrul ,,Pastilei de securitate” – o campanie de informare, realizată în parteneriat cu CID NATO în R. Moldova şi Divizia Diplomație Publică a NATO.

Conceptul Strategic este un document cheie pentru Alianță. Acesta reafirmă valorile și scopul NATO dar și oferă o evaluare colectivă a mediului de securitate. De asemenea, stimulează adaptarea strategică a NATO și ghidează dezvoltarea sa politică și militară viitoare.

Conceptul Strategic 2030 aprobat la Summitul de la Madrid 2022 , este documentul prin care Alianța conturează cele mai importante sarcini și provocări de Securitate. Documentul este conceput din punct de vedere istoric la fiecare 10 ani pentru a se potrivi cu realitățile geopolitice ale momentului și pentru a se asigura că Alianța este pregătită pentru viitor.
-NATO reiterează că scopul fundamental al armelor nucleare este capacitatea pe care o oferă pentru a păstra pacea prin constrângere și pentru a descuraja orice posibilă agresiune.
-Noul concept strategic evidențiază importanța tehnologiei, schimbărilor climatice, securității umane și a agendei ,,Femeile, pacea și securitatea” pentru îndeplinirea fiecărei sarcini din cadrul organizației.
-Menționarea Federației Ruse ca principală amenințare pentru membrii NATO este cea mai importantă schimbare în cadrul strategiei Alianței. În circumstanțele actuale, un atac asupra unei țări membre nu poate fi înlăturat.
-Republica Populară Chineză (RPC) este descrisă ca având ambiții declarate și politici coercitive împotriva intereselor, securității și valorilor NATO. Este pentru prima dată în istoria NATO când China este menționată într-un concept strategic. NATO va depune eforturi pentru a aborda provocările prezentate de RPC și va asigura apărarea membrilor săi.

La capitolul Descurajare și apărare:
NATO s-a angajat să-și consolideze în mod semnificativ postura de descurajare și apărare pentru a refuza orice potențial adversar sau oportunități de agresiune. Alianța va asigura o prezență substanțială și persistentă pe uscat, pe mare și în aer , inclusiv printr-o apărare integrată aeriană și antirachetă consolidată. Securitatea maritimă este cheia păcii și prosperității NATO.

La capitolul Prevenirea și managementul crizelor NATO va continua să lucreze pentru a preveni și a răspunde crizelor care au amenințat securitatea Alianței, precum și pentru a construi capacități de gestionare a crizelor.

La capitolul securității cooperative:
-NATO și-a reafirmat politica „Ușilor deschise” pentru toate democrațiile europene care împărtășesc valorile Alianței și care sunt dispuse să își asume responsabilitățile de aderare.
-NATO va consolida parteneriatul strategic NATO-UE , va consolida consultările politice și va spori cooperarea pe probleme de interes comun, cum ar fi mobilitatea militară, reziliența, impactul schimbărilor climatice asupra securității, tehnologiile emergente și perturbatoare, securitatea umană.
Momentul cel mai important pentru Republica Moldova ca partener al organizației este politica sa de securitatea cooperativă:
-NATO își va consolida, de asemenea, legăturile cu țările partenere care împărtășesc aceleași valori și interese pentru a susține ordinea internațională bazată pe reguli. Alianța va căuta în special să sprijine aspirațiile de aderare pentru țările din Balcanii de Vest și din regiunea Mării Negre. În timp ce aceste țări îndeplinesc cerințele pentru aderare, NATO le va sprijini dezvoltarea pentru a contracara diferite tipuri de amenințări, precum și pentru a le spori rezistența împotriva interferenței și constrângerii străine.

http://https://www.youtube.com/watch?v=xH8qQYxNGQY