Percepția cetățenilor RM cu privire la NATO

10 mai 2016

Comments are off for this post.
Percepția cetățenilor RM cu privire la NATO

Securitatea este cel mai important “bun public” oferit de stat, care este dependent de percepția securității în rândul populației. Sondajele de opinie arată că percepția publică a suferit mai multe schimbări în ultimii ani. Începând cu 2005 toți mai mulți cetățeni favorizează opțiunea de neutralitate a Moldovei, în 2016 acest indicator ajungând aproape de 60%. Între timp se observă o descreșterea rapidă a oamenilor indeciși, de la maximul de 40% în 2005 la 10% în 2016. Un alt trend important este descreșterea treptată a susținătorilor aderării NATO. Sprijinul maxim a a fost înregistrat în 2005 de 30%, după care a urmat o scădere treptată sub 10% în 2011, și o majorare lentă până la 20% în 2014. Începând cu 2014 se remarcă din nou un trend descendent pe fundalul crizei din Ucraina, revenind înapoi la 10% în 2016.

Percepția publică este un indicator al culturii de securitate în rândul cetățenilor, care în opinia experților din domeniu este foarte slab dezvoltată. Acest fapt se datorează lipsei de unitate națională și coeziune socială, accesul limitat la informație de încredere, calitatea redusă a mass media autohtonă precum și indiferenței a clasei politice. Neglijența față de aspectele de securitate și apărare pot avea o serie de urmări negative pentru Moldova. Drept exemplu putem putem observa efectele crizei din Ucraina, care s-a soldat cu pierderi teritoriale, instabilitate politică, o economie ruinată și o criză umanitară de proporții.

1
Sursa: Barometrul de Opinie Publică, Aprilie 2016. Institutul de Politici Publice

2
Sursa: Barometrul de Opinie Publică, 2003-2016. Institutul de Politici Publice

Mai jos puteți vizualiza o serie de caricaturi din cadrul broșurii „Între mit si realitate: Percepța NATO în Republica Moldova” editată de către CID NATO.

2

4

5

10