Programul de training-uri “Consolidarea capacităților jurnaliștilor și a formatorilor de opinie în domeniu securității și apărării”

7 octombrie 2016

Comments are off for this post.
Programul de training-uri “Consolidarea capacităților jurnaliștilor și a formatorilor de opinie în domeniu securității și apărării”

Centrul de Informare şi Documentare privind NATO în Moldova implementează în perioada octombrie-decembrie 2016 proiectul „Consolidarea capacităţilor jurnaliştilor și formatorilor de opinie în reflectarea subiectelor de securitate şi apărare”. Acest proiect are ca obiectiv consolidarea capacităților mass-mediei autohtone, ofițerilor de presă și a formatorilor de opinie şi cuprinde mai multe activităţi, printre care, un curs de două zile de instruire cu scopul de a reflecta obiectiv și de a promova aspectele legate de securitate și apărare.

În perioada 6-7 octombrie CID NATO a organizat Programul de training-uri “Consolidarea capacităților jurnaliștilor și a formatorilor de opinie în domeniu securității și apărării”. În cadrul instruirilor au fost discutate conceptele de securitate; infrastructura națională de securitate și apărare; rezultatele Summit-ului NATO din Varșovia; aspecte etice în jurnalism; comunicarea strategică; cooperarea internațională în domeniul securității, precum și, războiul informațional. La eveniment în calitate de vorbitori au participat experți naționali și internaționali, reprezentanți ai instituțiilor de stat, societății civile, oficiali NATO și ai Uniunii Europene.
La instruire au participat reprezentanții instituţiilor mass-media locale şi naţionale din Republica Moldova (ziare, agenţii de presă, portaluri informaţionale, posturi de radio şi TV), ofițeri de presă.

În cadrul lansării Programului de training-uri “Consolidarea capacităților jurnaliștilor și a formatorilor de opinie în domeniu securității și apărării” a participat dl Iulian Chifu, Președinte, Centrul de Prevenire a conflictelor și Early Warning și dna Elena Mârzac, Director Executiv, CID NATO. Acestui eveniment i-a urmat programul propriu-zis de cursuri inaugurat de către dl Iulian Chifu, în lecția sa dl Chifu a prezentat subiectul: Aspectele etice în jurnalism în cadrul reflectării subiectelor legate de securitate și apărare. Această lecția a fost precedată de cea a dnei Natalia Albu, profesor la Academia Militară “Alexandru cel Bun” care a ținut referitor la noțiunile de securitate și organizații internaționale pentru securitate. A urmat apoi prelegerea experților Ucraineni, Mykhailo Samus, Director adjunct pentru afaceri internaționale, Centrul pentru Armata, Conversie și studii de dezarmare și Volodymyr Kopchak, Director adjunct,Centrul pentru Armata, Conversie și studii de dezarmare. care au prezentat subiectul Războiul hibrid: Cazul Ucrainei.
A urmat apoi prezentarea dl Oleg Mulco, șef adjunct Direcția generală politica de apărare și planificare a apărării – șef Direcția politici de planificare a apărării, Ministerul Apărării, care s-a referit la Cadrul legal, politic și instituțional al sistemului de Securitate al RM.

Tot pe 6 octombrie a avut loc și instruirea susținută de Dl. James Mackey, șeful direcției Parteneriate Euro-Atlantice și Globale, Dna. Tanya Hartman, ofițer NATO pentru Republica Moldova din cadrul aceleași direcții și Dna. Kristina Baleisyte, șef adjunct Biroul de Legătură NATO din Georgia.
Speakerii au prezentat parteneriatul Republicii Moldova cu NATO și cooperarea pe mai multe domenii atât militar cât și cea civilă, precum și au făcut o retrospectivă a importanței și a impactului Summit-ului NATO din Varșovia asupra Republicii Moldova.
Prima zi de instruiri s-a finalizat cu prezentarea dnei Olga Guțuțui, membru al Consiliului Coordonator al Audiovizualului despre Monitorizările CCA a mass-mediei audiovizuale din RM în contextul războiului informațional.

A doua zi, pe 7 octombrie, instruirea a început cu prezentările dnei Elena Mârzac și dl Danu Marin, CID NATO, despre Războiul Informațional și Comunicarea Strategică. Dna Alina Coca, Director Adjunct, Operaţiuni Media şi Evenimente Speciale, Serviciul de Presă al NATO (Skype Conference) a ținut o a doua prelegere referitoare la modalitățile de comunicare a NATO cu mass-media – referindu-se mai ales la procesele care desfășoară și resursele care sunt alocate în acest sens. Aici dna Coca a reiterat aspectele practice ale relației pe care NATO o are cu mijloacele de informare în masă, resursele pe care Alianța le pune la dispoziția jurnaliștilor, precum și modalitățile prin intermediul cărora aceștia pot beneficia de aceste resurse.
Ulterior, Dna Susanne Kiefer, oficial din cadrul Serviciul European de acțiune externă a prezentat subiectul: Dezinformarea și necesitatea de a consolida comunicarea strategică.

În sfârșit, ultimile două prelegeri din cadrul cursului au fost ținute de dl Valeriu Ciorbă, reprezentant al organizației INFONET, care a discutat despre Utilizarea externalizării publicului și Sursele Open Data și dna Alina Radu membru-fondator a platformei de informare “StopFals” din Moldova. Dna Radu a vorbit despre rolul pe care îl joacă mass-media în reflectarea problemelor de securitate, precum și despre rolul pe care îl joacă mass-media în reflectarea problemelor ce țin de procesele de integrare europeană și euro-atantică.

Pentru informaţii suplimentare şi detalii, vă rugăm să ne contactaţi la [email protected] sau la tel.: +373 22 577824.

Cu profund respect,
Echipa CID NATO

Agenda evenimentului

ce2_2808

ce2_2814

ce2_2823