Promovarea culturii de securitate. O lecție publică despre parteneriatul RM-NATO la Universitatea de Stat „Grigore Țamblac” din Taraclia.

5 iunie 2019

Comments are off for this post.
Promovarea culturii de securitate. O lecție publică despre parteneriatul RM-NATO la Universitatea de Stat „Grigore Țamblac” din Taraclia.

Centrul de Informare și Documentare privind NATO din Republica Moldova (CID NATO), în parteneriat cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și portalul Diez.md implementează în perioada 1 martie – 30 iunie 2019 proiectul „Tineri pentru NATO – @70 Ani de Pace și Securitate în Europa”, care prevede, inclusiv, desfășurarea unui șir de activități de diplomație publică la instituțiile de învățămînt din Moldova.

La data de 31 mai, curent, studenții Universității de Stat „Grigore Țamblac” din Taraclia au discutat cu experții IPRE și CID NATO despre structura și misiunea NATO, dar și proiectele implementate cu suportul NATO în Republica Moldova.

Domnul Adrian Baluțel, Expert Asociat al IPRE, a făcut o introducere în istoria NATO, prezentînd momentele-cheie în formarea și evoluția blocului politico-militar. Printre primele subiecte abordate de către expert au fost miturile despre NATO, precum și mecanismele după care funcționează Alianța Nord-Atlantică.

Coordonatorul de programe la CID NATO, Octavian Carteră a ținut să răspundă la întrebările studenților privind colaborarea Republicii Moldova cu NATO. Conform spuselor sale „Republica Moldova este o țară suverană și realizează propria politică internă și externă în conformitate cu obiectivele și interesele naționale. Anume Republica Moldova decide gradul de aprofundare a relației sale cu NATO… Republica Moldova este o țară independentă, anume ea decide domeniile de cooperare cu această organizație iar solicitările cu privire la implementarea anumitor proiecte parvin din partea moldovenească și nu vice-versa… Proiectele implementate cu suportul NATO în Moldova se realizează în baza principiului de cerere și ofertă iar responsabilitatea pentru proiectele implementate este în mîinile solicitanților din Moldova”.

„Autoritățile din Republica Moldova depistează o problemă pentru care au nevoie de suport. După aceasta, se scrie un proiect, care este înaintat spre NATO. În cazul în care autorilor proiectului le reușește să convingă reprezentanții NATO că acest proiect are o relevanță atît pentru țara noastră, dar și la nivel internațional, NATO vine cu suport”, explică Octavian.

Totodată, au fost enumerate cîteva proiecte implementate cu suportul NATO în Moldova și rezultatele obținute, inclusiv distrugerea pesticidelor dăunătoare care se aflau pe teritoriul Republicii Moldova, distrugerea minelor antipersonal, instruiri pentru civili și militari moldoveni, suport la elaborarea PNA de implementarea rezoluției 1325 a CS ONU privind „Femeile, Pacea și Securitatea”, etc.

Proiectul „Tineri pentru NATO – @70 Ani de Pace și Securitate în Europa” este susținut de către Diviziunea pentru Diplomație Publică a NATO.

  • DSC_0667
  • DSC_0668
  • DSC_0659
  • DSC_0651
  • DSC_0645