Relația Republicii Moldova cu NATO a devenit mai accentuată și capătă contur, însă, Chișinăul nu știe clar ce vrea de la Alianța Nord-Atlantică

5 iulie 2023

Comments are off for this post.
Relația Republicii Moldova cu NATO a devenit mai accentuată și capătă contur, însă, Chișinăul nu știe clar ce vrea de la Alianța Nord-Atlantică

Ion Tăbârță, directorul Centrului de Informare și documentare privind NATO din Republica Moldova, subliniază că Alianța Nord-Atlantică  ar putea să asigure în mod real securitatea Republicii Moldova, însă Chișinăul a nimerit în capcana neutralității.

El a explicat, în cadrul emisiunii Ora de vârf de la Radio Chișinău că Statele Baltice, care au frontieră directă cu Rusia, sunt apărate anume datorită faptului că fac parte din NATO:

Noi încă nu am determinat ce vrem de la NATO. Cu toții înțelegem că NATO ar putea să asigure în mod real securitatea R. Moldova în fața unei eventuale amenințări, după prototipul statelor baltice. Sunt trei state mici, dar spre deosebire de noi, care avem acest scut teritorial asigurat de Ucraina în fața unor amenințări militare directe din partea Federației Ruse, statele baltice au hotar direct cu Federația Rusă, în special Estonia, și în orice moment Rusia ar fi putut să invadeze aceste state. Eu sunt sigur că Federației Ruse îi surâdea acest scenariu, însă nu a îndrăznit anume datorită că ele fac parte din NATO și au această protecție, umbrelă de securitate asigurată de Alianța Nord-Atlantică.

Moldova, în momentul dat, înțelege că NATO ar fi cea care i-ar asigura securitatea, dar totodată avem niște capcane, și anume acea a neutralității, care nu ne asigură securitatea noastră, dimpotrivă, neutralitatea a menținut mult timp R. Moldova în afara discuțiilor reale prind asigurarea și întărirea capacităților noastre de apărare și de securitate”, a declarat Ion Tăbârță.

În plus, observă Ion Tăbârță, la nivel informațional subiectul NATO a fost menținut în clișeele sovietice, inclusiv partidele proeuropene din Republica Moldova au evitat subiectul relației cu organizația Nord-Atlantică și vorbesc cu jumătate de gură la acest subiect.

Totodată, analistul politic a subliniat că NATO este deschis să-și aprofundeze relațiile cu Republica Moldova, atât cât își dorește Chișinăul.