Republica Moldova atinge culmi semnificative către aspirațiile legate de NATO

22 iunie 2015

Comments are off for this post.
Republica Moldova atinge culmi semnificative către aspirațiile legate de NATO



La 27 iunie, o clasă formată din noi ofițeri a absolvit  Academia Militară din Moldova vor atinge culmi semnificative în cadrul cooperării Republicii Moldova cu NATO și partenerii săi. Absolvirea semnalează realizarea capacităților din cadrul programului Defense Education Enhancement Program (DEEP) în Republica Moldova, un prim eveniment de acest gen este acesta, fiind primul curs desfăşurat în cadrul programului DEEP în care au participat noi ofițeri.
Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, Prim-ministrul Chiril Gaburici, Ministrul Apărării Viorel Cibotaru, și alți lideri o să participe la absolvirea Academiei Militare din Moldova la Chișinău, timp în care NATO de asemenea, va declara oficial capacitatea Republicii Moldova în cadrul DEEP.
Reforma educației în domeniul apărării este o parte importantă a Planului Individual de Acţiuni Moldova (IPAP) în cadrul Parteneriatului  cu NATO, o foaie de parcurs care ghidează activitățile de cooperare ale țării. Realizarea capacității pentru programul DEEP în Moldova este văzută ca o realizare semnificativă, aducând Moldova în continuare pe calea de integrarea în Vest, în Europa.
Cererea Moldovei către NATO în anul 2008, pentru asistență în domeniul educației în apărare în cadrul programului DEEP, NATO, Consortium Parteneriatului pentru Pace, Colegiul de Război al Armatei SUA, Universitatea Națională de Apărare Română a lucrat împreună pentru a moderniza complet cursul  Academiei Militare din Republica Moldova pentru noii ofițeri.
Republica Moldova este un model de succes pentru schimbarea şi transformarea în educație în domeniul apărării. Gestionate în comun de către NATO și Consortium Parteneriatului pentru Pace, programul DEEP are planuri de cooperare multianuale cu țările partenere pentru a ajuta cu modernizarea instituțiilor de învățământ din domeniul apărării. Până în prezent în cadrul programului DEEP sunt 13 țări: Afganistan, Armenia, Azerbaidjan, Croația, Georgia, Irak, Kazahstan, Mauritania, Moldova, Mongolia, Serbia, Ucraina și Uzbekistan.
Jean d’Andurain, coordonator special pentru Educație apărare în Afaceri Politice și Politica de Securitate al Direcției NATO, făcând o retrospectivă spre viitor a spus „NATO este încantat de continuarea cooperării fructuoase în cadrul programului DEEP Moldova, şi va nominaliza în continuare expertiza Academiei Militare din Moldova pentru a ajuta alte națiuni partenere să urmeze calea Moldovei. ”

 

Pentru mai multe informații privind programul DEEP, va rugam sa vizitati http://pfp-consortium.org/index.php/activities/defense-education-enhancement-program-deep

Persoana de contact: Brian Huether, + 49-8821-750-2256, brian.huether@pfp-consortium.org

MMA1