Republica Moldova în contextul relaţiilor internaţionale: Conferință Universitară la USM, FRISPA

26 februarie 2014

Comments are off for this post.
Republica Moldova în contextul relaţiilor internaţionale: Conferință Universitară la USM, FRISPA

Pe 25 februarie 2015, Centrul de Informare şi Documentare privind NATO din Republica Moldova în colaborare cu facultatea de Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Administrative a Universităţii de Stat din Moldova a organizat conferinţa universitară,  cu genericul Republica Moldova în contextul relaţiilor internaţionale.

Această conferinţă face parte din proiectul Săptămâna NATO în Moldova 2015, în contextul căreia urmează să fie organizate un şir de alte conferinţe universitate în Chişinău cât şi în teritoriu, în urma cărora vor fi delegaţi studenţi şi masteranzi pentru conferinţa finală, care va avea loc în luna aprilie 2015, cea de astăzi fiind prima din numărul celor care urmează să aibă loc.

La conferinţă au participat 14 studenţi cu prezentări pe tematici din domeniul securităţii, iar temele au fost divizate în 2 panele: Provocările asupra Securităţii Europei după sfârşitul Războiului Rece, unde au fost discutate căi de soluţionare a problemelor conflictului transnistrean în baza altor exemple din istorie, problemele din domeniul apărării, extinderea şi aderarea la NATO, monitorizarea informaţiei în Republica Moldova şiDezvoltarea globală, regională, naţională: probleme şi soluţii, cu teme din perspectiva folosirii negocierilor, ca metodă de soluţionare a conflictelor, aderarea la UE şi subiectele din domeniul geopoliticii.

Participanţii au prezentat rezultatele lucrărilor lor, în urma cărora au fost purtate discuţii, iar juriul format din Cebotari S – dr., conf. univ., Stercul N. – dr., conf. univ., Ţurcanu M. – coordonator de programe, CID NATO,Mardari V. – MA, Studii Diplomatice şi Begliţa S. – student, Relaţii Internaţionale au înmânat  premiile, Participanţii care au obiţinut diploma de gradul I şi viitorii participanţi la Conferinţa Interuniversitară sunt Pantea Eliza, studentă în anul III  şi Voroneanu Cristina, stundetă în anul I, FRIŞPA, USM.