Reuniunea de coordonare a donatorilor internaționali în proiectul comun al R. Moldova cu NATO de distrugere a pesticidelor

20 mai 2015

Comments are off for this post.
Reuniunea de coordonare a donatorilor internaționali în proiectul comun al R. Moldova cu NATO de distrugere a pesticidelor

În ziua de 18.05.2015 prim-ministrul Chiril Gaburici a participat la Reuniunea de coordonare a donatorilor internaţionali, care s-a desfăşurat în oraşul Comrat, şi la care s-a discutat despre necesitatea urgentării distrugerii pesticidelor stocate pe teritoriul Republicii Moldova.

 Acest eveniment a fost precedat de o vizită de lucru a participanţilor reuniunii la depozitul central de pesticide din satul Budjac, raionul Comrat. Invitatii au fost informati despre condiţiile de păstrare a deşeurilor de pesticide, impactul acestora asupra mediului, sănătăţii publice, siguranţei alimentare în raionul Comrat, dar şi în alte localităţi ale Republicii Moldova.

Prim-ministrul a subliniat că distrugerea pesticidelor şi altor substanţe chimice periculoase este extrem de importantă pentru mediu și securitatea oamenilor,mentionind: „Îmi exprim profunda recunoștință partenerilor care contribuie la eforturile noastre de a asigura distrugerea substanţelor chimice periculoase de pe teritoriul Republicii Moldova. Viața și sănătatea cetățenilor este primordială pentru noi. Considerăm necesară urgentarea acțiunilor de evacuare şi nimicire totală a pesticidelor”,

Șeful Executivului de la Chişinău, Chiril Gaburici, s-a referit la proiectul realizat, cu sprijinul NATO, ce prevede golirea şi distrugerea în condiții de maximă siguranță a deșeurilor de pesticide, stocate încă în perioada sovietică în depozitele de pe teritoriul Republicii Moldova, şi care a fost stopat în octombrie 2014, din cauza lipsei resurselor financiare.

Chiril Gaburici a precizat că, în fiecare an, Guvernul Republicii Moldova alocă din bugetul de stat, începând cu anul 2008, circa 220 de mii de lei pentru asigurarea securităţii depozitelor de stocare a pesticidelor pe teritoriul ţării noastre. În acelaşi timp, este  nevoie de sprijinul comunităţii internaţionale pentru acoperirea tuturor cheltuielilor legate de acest proiect.

În acest context, Premierul a făcut un apel către comunitatea de donatori şi parteneri de dezvoltare cu privire la sprijinirea Republicii Moldova în realizarea obiectivului propus. „Sunt  sigur că acest proiect va contribui la îmbunătățirea standardelor de viață a oamenilor din Republica Moldova şi va deschide noi posibilități pentru consolidarea securității în regiune”, a spus Prim-ministrul.

Serviciul de presă al Guvernului precizează că proiectul de distrugere a pesticidelor şi altor substanţe chimice de pe teritoriul Republicii Moldova este la cea de-a treia etapă de realizare. În cadrul primei etape au fost reambalate şi stocate circa 3245 tone de pesticide şi alte substanţe chimice periculoase din 424 de locaţii, în 37 depozite regionale. În etapa a doua a fost întocmită o bază de date completă a privind pesticidele şi evaluarea lor toxicologică. Cea de-a treia etapă (ultima) prevede evacuarea şi distrugerea în condiţii sigure a circa 1270 de tone de deşeuri de pesticide, dintre care 643 tone au fost deja reambalate, transportate şi distruse în Polonia. Alte circa 630 de tone de deşeuri de pesticide urmează să fie evacuate şi distruse.

Sursa: Serviciul de presă al guvernului.