Școala NATO de Securitate 2017, Modul NATO

15 mai 2017

Comments are off for this post.
Școala NATO de Securitate 2017, Modul NATO

În perioada 11-13 mai a avut loc Modului NATO al Școlii NATO de Securitate, ediția II. Școala este implementată de către Centrul de Informare și Documentare NATO în Moldova, aceasta reprezintă o platformă pentru studenți, tineri profesioniști, reprezentanți ai societății civile și partidelor politice din diverse regiuni ale Republicii Moldova. Scopul proiectului este de a încuraja participarea democratică a tinerilor și de a dezvolta cultura de securitate, oferind oportunitatea de a primi informație cuprinzătoare cu privire la actualele evoluții politice și de securitate în spațiul european și de a dezvolta capacitatea analitică și de gândire critică a tinerilor.

În cadrul celui de al II-lea Modul al Școlii au fost discutate următoarele subiecte: Rolul strategic al NATO. Analiza conceptuală, legală și instituțională; Parteneriatul NATO-Republica Moldova; Operațiunile și misiunile NATO. Trecut și prezent; Reforma securității în RM și rolul NATO în asigurarea acesteia; Necesitatea consolidării Comunicării Strategice. Experiența NATO; Incursiune în sistemul Parteneriatelor NATO; Rolul NATO în contracararea Războiul hibrid; Cooperarea Slovaciei cu NATO. Practicile unui stat membru (Slovacia); Abordarea integratoare a perspectivei de gen in sectorul de securitate și apărare.

În cadrul primei zile de lecții din Modulul NATO, în calitate de vorbitor a fost Despina Afentouli, Divizia Diplomație Publică, Cartierul General NATO, care a prezentat istoricul creării NATO și necesitatea acestuia, Rolul strategic al NATO. Analiza conceptuală, legală și instituțională. De asemenea, Dumneaei, a prezentat Parteneriatul dintre NATO și Republica Moldova.

Pe parcursul primei zile, participanții au avut ocazia să discute cu dl Mihai Carp, Șef-adjunct al Secției de gestionare a crizelor din cadrul Diviziei Operatiuni. din Cartierul General NATO, dumnealui prezentând Operațiunile și misiunile NATO, importanța acestora, precum și cadrul legal internațional pe care se bazează.

Următoarea lecție cu genericul: Reforma securității în RM și rolul NATO în asigurarea acesteia, a fost suținută de către Colonel Oleg Mulco, şef adjunct Direcţia Generală Politică de Apărare şi Planificare a Apărării, Ministerul Apărării.
Prima zi din cadrul celui de al II-lea Modul a fost finisată cu o prezentare susținută de Elena Mârzac, Director, CID NATO la subiectul Necesitatea consolidării Comunicării Strategice. Experiența NATO și Măsurile de contracarare a războiului informațional și a propagandei.

Participanții Școlii NATO de Securitate au participat pe data de 12 mai la vizita de studiu desfășurată în cadrul Regimentului de Rachete de la Durlești, Ministerul Apărării și Centrul de Cultură și Istorie Militară.

La data de 13 mai a avut loc ultima sesiune de lecții din cadrul Școlii NATO de Securitate.
A fost desfășurată lecția Incursiune în parteneriatele NATO, susținută de către Iulian Groza, Director Institutul de Politici și Reforme Europene, Ex Vice Ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene. Dumnealui a prezentat Obiectivele principale ale parteneriatului cu NATO, Riscuri la adresa securității RM.

Următoarea lecție a fost susținută de către Viorel Cibotaru, ex-Ministru al Apărări, co-fondator CID NATO despre subiectul: Rolul NATO în contracararea Războiul hibrid. Dumnealui a prezentat necesitatea Art 5 al Tratatului de la Washington, fiind articolul de bază NATO; modul prin care NATO reacționează la orice amenințare, precum și importanța Inițiativei de Consolidare a Capacităților de Apărare, pachet de asistență oferit de către NATO Moldovei.

În cadrul Modulului NATO s-a desfășurat și lecția Cooperarea Slovaciei cu NATO. Practicile unui stat membru susținută de către E.S. Dl Ambasador al Slovaciei în Moldova Robert Kirnag. Dumnealui a subliniat importanța implementării reformelor, calea pe care a parcurs-o Slovacia pentru a se integra în NATO și UE, precum și despre necesitatea de a combate corupția, fiind o problemă majoră cu care se confruntă Moldova.
Ultima lecție a fost susținută de către dr. Natalia Albu, Director interimar Centrul de Cercetări Strategice,
Institutul de Cercetări Juridice și Politice, Academia de Științe a Moldovei, subiectul lecției fiind Abordarea integratoare a perspectivei de gen in sectorul de securitate și apărare.
Școala NATO de Securitatea 2017 s-a finisat cu înmânarea diplomelor de participare absolvenților cursului.

La eveniment în calitate de vorbitori au participa experți naționali și internaționali, reprezentanți ai instituțiilor de stat, societății civile, mediului academic, precum și Ambasadori.
Școala NATO de Securitate s-a desfășurat în perioada aprilie-mai 2017 și e compusă din 2 Module-Securitate (27-29 aprilie) și NATO (11-13 mai).

Pentru informație adițională, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e-mail [email protected] sau la nr. de tel.: 022 57 78 24.