Școala NATO de Securitate: Modul Securitate

30 aprilie 2017

Comments are off for this post.
Școala NATO de Securitate: Modul Securitate

În perioada 27-29 aprilie a avut loc Modului Securitate al Școlii NATO de Securitate, ediția II. Școala este implementată de către Centrul de Informare și Documentare NATO în Moldova, aceasta reprezintă o platformă pentru studenți, tineri profesioniști, reprezentanți ai societății civile și partidelor politice din diverse regiuni ale Republicii Moldova. Scopul proiectului este de a încuraja participarea democratică a tinerilor și de a dezvolta cultura de securitate, oferind oportunitatea de a primi informație cuprinzătoare cu privire la actualele evoluții politice și de securitate în spațiul european și de a dezvolta capacitatea analitică și de gândire critică a tinerilor.
În cadrul Primului Modul al Școlii au fost discutate următoarele subiecte:Statele mici și securitatea internațională; Schimbarea mediului de Securitate în regiunea post-sovietică; Securitatea Republicii Moldova prin prisma MAEIE; Riscuri și amenințări în adresa securității Republicii Moldova; Conflictele armate în perioada războiului rece; Consolidarea securităţii și stabilităţii în regiunea Mării Negre; Rolul SUA în asigurarea securității globale și regionale; Rolul UE în asigurarea securității și păcii pe continental European.
Participanții Școlii NATO de Securitate au participat pe data de 28 aprilie la vizita de studiu desfășurată în cadrul Departamentului Poliției de Frontieră din Chișinău și Postul Vamal Leușeni. Vizita de Studiu a conținut lecții și prezentări despre Misiunea EUBAM, Securitatea frontierelor RM, Prezentarea Departamentului Poliției de Frontieră, Prezentare echipamentelor folosite în controlul și supravegherea frontierei de stat, precum și, Exercițiu demonstrativ prezentat de inspectorii chinologi. De asemenea, în cadrul Postului Vamal Leușeni participanții au participat la prezentările Serviciului Vamal, Poliției de Frontieră și au analizat modul în care aceste instituții își desfășoară activitatea și asigură securitatea frontierelor.
La data de 29 aprilie a fost organizată masa rotundă cu genericul Conflitul Transnistrean și perspectivele soluționării acestuia, fiind moderată de Danu Marin, Expert, CID NATO. În cadrul mesei rotunde a participat Ivan Țurcan, consultant principal, Biroului politici de reintegrare; Vadim Vieru, avocatul organizației Promo-Lex care a susținut o prezentare despre Respectarea Drepturilor Omului în partea stângă a Nistrului.

La eveniment în calitate de vorbitori au participa experți naționali și internaționali, reprezentanți ai instituțiilor de stat, societății civile, mediului academic, precum și Ambasadori.
Școala NATO de Securitate se desfășoară în perioada aprilie-mai 2017 și e compusă din 2 Module-Securitate (27-29 aprilie) și NATO (11-13 mai).

Pentru informație adițională, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e-mail [email protected] sau la nr. de tel.: 022 57 78 24.

image -182

image -161

image -160

image -60

CE2_7309

CE2_7312

CE2_7335

CE2_7337

CE2_7342

CE2_7351

CE2_7364

CE2_7376